752 справи у роботі. У Ситника розказали про «шалену» продуктивність роботи НАБУ

752 справи у роботі. У Ситника розказали про «шалену» продуктивність роботи НАБУ
Керівник НАБУ Артем Ситник

224 справи перебувають на розгляді суду

НАБУ під процесуальним керівництвом САП розслідує 752 кримінальні провадження, у яких про підозру повідомлено 134 особам.

Про це повідомляє пресслужба НАБУ.

224 справи перебувають на розгляді суду. На визначення міри своєї винуватості чекають 398 обвинувачених. Такими є підсумки роботи антикорупційних органів станом на 30 вересня 2019 року.

З-поміж тих, хто упродовж вересня поповнив лаву підозрюваних у справах НАБУ і САП:

- керівник Служби автомобільних доріг у Миколаївській області, якому інкримінується отримання у поєднанні з вимаганням 300 тис. грн та 90 тис. дол. США неправомірної вигоди (ч.4 ст.368 КК України);

- колишній народний депутат, якого слідство вважає організатором корупційної схеми з заволодіння 20 млн дол. США АТ «Ощадбанк» (ч.5 ст.191, ч.3 ст.27 ч.3 ст.209, ч.3 ст.27 ч.1 ст.366 КК України);

- ексдиректор ДП «Львівський бронетанковий завод», якого підозрюють у внесенні недостовірних відомостей до декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (ст.366-1 КК України);

- а також один зі свідків у справі за фактом заволодіння 92 млн грн місцевого бюджету міста Одеси під час придбання будівель ВАТ «ХК «Краян» за відмову від давання показань в межах досудового розслідування і в суді (ч.1 ст.385 КК України).

Щонайменше п’ять резонансних справ, розслідуваних детективами НАБУ, прокурори САП у вересні скерували до Вищого антикорупційного суду. Перший обвинувальний акт отриманий новоствореним ВАКС стосовно колишнього першого заступника генерального директора ДП «Державний науково-дослідний та проектний інститут титану». Посадовцю інкримінується зловживання владою або службовим становищем (ч.2 ст.364 Кримінального кодексу України), що призвело до завдання підприємству збитків у розмірі 1,258 млн дол. США.

Судового розгляду також очікують справи:

- щодо заволодіння понад 98 млн грн «Центру транспортного сервісу «Ліски», що є філією АТ «Укрзалізниця», в якій обвинуваченими є шестеро осіб (ч.5. ст.191 ч.3 ст.209, ч.1 ст.366 КК України);

- щодо розтрати 8,6 млн грн дочірнього підприємства «Центргаз», в якій обвинувачується колишній керівник підприємства (ч.5 ст.191 КК України);

- завдання 8,245 млн дол. США збитків ДП «Укркосмос», в якій обвинувачуються дві особи (ч.2 ст.364 ККУкраїни та ч.3 ст.27, ч.2 ст.364, ч.5 ст.191, ч.3 ст.209 КК України);

- щодо завдання 68,72 млн грн збитків ДП «УСТФ «Укртелефільм», в якій обвинувачуються три особи (ч.2 ст.364, ч.4 ст.358 КК України).

Важливим досягненням минулого місяця стали рішення Верховного Суду. В одному з них суд залишив без змін задоволення позову НАБУ про визнання недійсними додаткових угод до договору про закупівлю сірки, що укладений ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» та ТОВ «Еко-Сервіс» у 2015 році. Відповідне рішення вже набрало законної сили, чим створює можливість для стягнення з приватної компанії на користь ДП «СхідГЗК» безпідставно переплачених 25 млн грн.

Крім того, у вересні Верховний Суд остаточно визнав ексголову ДФС відповідальним за надання розстрочок зі сплати ренти. Що вкотре довело обгрунтованість позиції НАБУ і САП, які обвинувачують експосадовця у незаконному надані розстрочок зі сплати ренти на 2,019 млрд грн.

Нагадаємо, що директора НАБУ Артема Ситника звинувачують у відсутності результатів і до самого є претензії корупційного характеру. Так, Сарненський суд Рівненської області визнав Ситника винним в адміністративному правопорушенні через свій відпочинок у мисливському господарстві «Полісся - Сарни», оскільки вартість відпочинку порушує встановлені законом обмеження щодо отримання подарунків.

Ситник повинен сплатити 3400 гривень штрафу.

Якщо рішення суду набуде чинності, то Ситник не зможе обіймати посаду директора НАБУ. Водночас вказана ухвала підлягає оскарженню в апеляційному суді.

 Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: