Адвокат: Сущенка в Росії позбавляють права на захист

Адвокат: Сущенка в Росії позбавляють права на захист
Романа Сущенка ФСБ затримала у Москві 30 вересня

Адвокат затриманого українського журналіста має намір добитися зустрічі з підзахисним

Журналіста «Укрінформу» Романа Сущенка, який був затриманий і заарештований на два місяці в Москві, позбавляють права на захист, вважає адвокат Марк Фейгін. Про це він заявив в ефірі «112 Україна», коментуючи справу, порушену стосовно Сущенка.

Фейгін пояснив, що слідчий не передав допуск до Сущенка у СІЗО, як того вимагає Кримінальний процесуальний кодекс.

«Оскільки справа містить державну таємницю, то тут вимога КПК передбачає, що він повинен цей допуск передати в СІЗО. Проблема полягає в тому, що вони в одному будинку сидять. СІЗО Лефортово і слідче управління ФСБ – це одна будівля. І вони зазвичай це роблять протягом кількох годин максимум. По суті КПК дає йому право давати триденну письмову відповідь. Інша справа, оскільки я особисто все це приніс у слідче управління, свою заяву про вступ у справу і відповідний ордер в СІЗО, то перешкод не повинно бути», - зазначив захисник.

«Я повинен почати негайно забезпечувати захист свого підзахисного. Зокрема йому було обрано запобіжний захід у вигляді арешту, я ж повинен його негайно оскаржити. Значить його позбавляють права на захист. Які перешкоди для того, щоб забезпечити це право? Ніяких. Тому просто не дали команду, щоб приймати рішення, допускати. А якщо б він (Сущенко – ред.) від мене відмовився, то мене б тут же пустили. В даному випадку, мабуть, домовленостей не досягнуто. Вони розуміють, що якщо я прийду до свого підзахисного, то ситуація може кардинально змінитися і ми дізнаємося багато чого такого, чого не хочуть, щоб було оприлюднено», - розповів адвокат.

Він також заявив, що, за попередньою інформацією, українець був затриманий 30 вересня - в той же день, коли прибув на територію РФ.

«Крім усього ми тепер розуміємо, як він приїхав і як його затримали. Це сталося в один день, 30 вересня. Грубо кажучи, за версією слідства, він приїхав і одразу ж почав шпигувати і тут же його затримали. Тут ще багато деталей, які краще не обговорювати публічно», - зазначив Фейгін, додавши, що в даний час їде в СІЗО до Сущенка.

Нагадаємо, у неділю 2 жовтня громадський рух «Відкрита Росія» на своєму сайті повідомив, що суд Москви заарештував українця Романа Сущенка за звинуваченням у «шпигунстві» і що правозахисники випадково зустріли чоловіка у камері карантинного відділення Лефортовської в'язниці.

Національне інформаційне агентство «Укрінформ» вважає затримання Сущенка, який працює в агентстві з 2002 року та кореспондентом у Франції з 2010-го, спланованою провокацією.

«Укрінформ» і дружина журналіста уклали з російським адвокатом Марком Фейгіним угоду про захист Сущенка.

МЗС України вимагає від Росії негайного звільнення українського журналіста.

Прес-секретар Путіна назвав затримання українського журналіста в Москві «звичайною роботою спецслужб».

Як відомо, Марк Фейгін став адвокатом затриманого у Росії журналіста. Раніше повідомлялось, що він має намір зустрітися з українським журналістом Романом Сущенком у СІЗО 3 жовтня.

Фейгін мав право оскаржити арешт журналіста до 4 жовтня, однак йому протягом дня не дозволяли зустрітися з журналістом та оскаржити його арешт. Згодом, адвокату все ж таки дали можливість подати апеляцію.

Також повідомлялося, що українського консула не пустили на зустріч з Романом Сущенком.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: