Арешт Сущенка: Рада закликала міжнародну спільноту засудити дії РФ

Арешт Сущенка: Рада закликала міжнародну спільноту засудити дії РФ

Рада заявляє, що РФ продовжує масово порушувати права людини, захоплюючи на своїй території або викрадаючи з території України заручників

Верховна Рада України звернулася до парламентів держав-членів Євросоюзу, США, Канади та Японії, до Європейського парламенту, діючого голови ОБСЄ, глави Міністерства закордонних справ ФРН Франка-Вальтера Штайнмаєра, представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуні Міятович із закликом консолідувати зусилля із дотримання прав українських журналістів Романа Сущенка та Миколи Семени, а також сприяти терміновому допуску консулів до Сущенка. Відповідну заяву (№5220) народні депутати підтримали на пленарному засіданні в середу 245 голосами.
«Звертаємося до вас із наполегливим закликом консолідувати зусилля щодо звільнення українських журналістів, засудити дії Російської Федерації, які грубо порушують права людини, сприяти негайному допуску консульських посадових осіб України та адвоката до утримуваного Романа Сущенка. Лише спільними діями України та міжнародної спільноти ми можемо зупинити грубі порушення прав людини, які, на жаль, стають постійною практикою у Російській Федерації», - йдеться в заяві.
Народні депутати наголошують, що ці та інші справи стосовно громадян України, яких незаконно тримають у Росії та на окупованій території України, - «яскраве свідчення того, що Російська Федерація продовжує масово порушувати права людини, застосовуючи при цьому методи насильницького захоплення на своїй території або викрадення з території України заручників, з наступним висуванням абсурдних звинувачень проти них». Крім того, щодо затриманих українців активно застосовуються «психологічний тиск та фізичні тортури».

«Ми твердо переконані, що у вищезазначених випадках переслідування громадян України безпосередньо пов’язане із їхньою професійною журналістською діяльністю. Такими діями представники Російської Федерації намагаються взяти у заручники тих, для кого захист прав людини і свободи, зокрема свобода слова, становлять основоположну цінність і суть їхньої роботи, а також залякати журналістів. Така злочинна мета не повинна бути досягнута», - йдеться в заяві.

Нагадаємо, у неділю, 2 жовтня, громадський рух «Відкрита Росія» на своєму сайті повідомив, що суд Москви заарештував українця Романа Сущенка за звинуваченням у шпигунстві і що правозахисники випадково зустріли чоловіка у камері карантинного відділення Лефортовської в'язниці.

Національне інформаційне агентство «Укрінформ» вважає затримання Сущенка, який працює в агентстві з 2002 року та кореспондентом у Франції з 2010-го, спланованою провокацією.

«Укрінформ» і дружина журналіста уклали з російським адвокатом Марком Фейгіним угоду про захист Сущенка.

МЗС України вимагає від Росії негайного звільнення українського журналіста.

Прес-секретар Путіна назвав затримання українського журналіста в Москві «звичайною роботою спецслужб».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: