Аслунд: Україна втратила від російської агресії майже $100 мільярдів

Аслунд: Україна втратила від російської агресії майже $100 мільярдів
Старший науковий співробітник Євразійського центру «Атлантичної ради» Андерс Аслунд

Експерт вважає, що Україні складно відшкодувати збитки, завдані російською агресією

Майже $100 млрд втратила економіка України від окупації Росією Кримського півострова, а також від агресії РФ на Донбасі, що триває з 2014 року.

Такі розрахунки представив у своїй доповіді старший науковий співробітник Євразійського центру «Атлантичної ради» Андерс Аслунд, пише «Укрінформ».

 «Найпростіше й найбільш узагальнене визначення збитків, які зазнала Україна, полягає в помноженні частки втраченого ВВП України на чотири. Донбас був джерелом 10% ВВП України, а Крим - 3,7%. Міжнародний валютний фонд (МВФ) оцінив ВВП України в докризовий, 2013 рік, на рівні $179,6 млрд. Таким чином, загальна вартість активів Криму та Донбасу становила 13,7% зі  $179,6 млрд, помножене на чотири, або $98,4 млдр», - зазначає Аслунд, який використав для розрахунків методологію Томаса Піккеті.

Основними матеріальними втратами України в Криму експерт назвав вартість землі, енергетичних активів, банків з їхніми активами, підприємства та житло.

«З початку російської анексії Україна одразу втратила державну власність, яка включала в себе нафтогазові холдинги, інфраструктуру, будівлі, землю та військові об'єкти», - зазначив експерт.

Найбільші збитки в Криму стосуються газових активів, які охоплювали 18 газових родовищ в Чорному морі, приблизна вартість яких становить $40 млрд. У банківському секторі Україна втратила близько $1,8 млрд. 

«Економічна й гуманітарна ситуація на Донбасі жахлива й суттєво контрастує із ситуацією в Криму», - зазначається далі в доповіді. Передусім, конфлікт на Донбасі завдав значного руйнування інфраструктури ще в 2014 році. Економічна вигода різко впала приблизно на дві третини. 

У цьому зв'язку Україні складно відшкодувати збитки, завдані російською агресією, попри те, що позови розглядаються в Стокгольмському арбітражному суді, в Гаазькому суді, у Вищому суді Лондона, у Страсбурзі, а також у Міжнародному суді ООН та Міжнародному кримінальному суді.

Доповідь Андерса Аслунда вийшла на понад 20 сторінках та містить додатки зі списками підприємств, захоплених проросійськими силами на Донбасі та Росією в Криму. 

Нагадаємо, Міжнародний валютний фонд оцінив розмір тіньового сектора в структурі економіки України в 44,8%.

До слова, голова Ради Національного банку України Богдан Данилишин вважає, що економіка України може рости темпами в 4-6% на рік.

Читайте також інтерв’ю «Главкома»: Франсіс Маліж: Україна знову у першій п’ятірці країн за обсягом інвестицій ЄБРР

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: