Бойовики підтвердили наявність у себе лише 88 українських заручників

Бойовики підтвердили наявність у себе лише 88 українських заручників

Більшість з них вже три роки утримуються в Макіївській колонії

Українська сторона сподівається на позитивний результат в питанні обміну заручниками до Нового року. В ОРДЛО підтвердили наявність у себе 88 осіб зі 157, запитуваних офіційним Києвом. Про це заявила перший віце-спікер Верховної Ради України Ірина Геращенко.

«Як вам відомо, українська сторона шукає всі можливості для звільнення заручників, які знаходяться на окупованих територіях. Ми підтвердили готовність передати тій стороні всіх осіб, яких вони запитують, якщо це відповідає українському законодавству - немає порушення законів і процесуальних норм. Ключ для звільнення всіх заручників знаходиться в Кремлі. Ми сподіваємося, що до Нового року будуть позитивні результати», - сказала вона журналістам у кулуарах парламенту.

Геращенко нагадала, що на сьогодні в списках СБУ 157 українських заручників, інша сторона підтвердила лише 88 громадян.

«Підтвердили (наявність. – Ред.) лише 88 наших людей, це в першу чергу військові. Більшість з них вже три роки утримуються в Макіївській колонії. Україна готова передати понад 300 осіб, яких запрошувала та сторона», - сказала вона.

Разом з тим, Геращенко підкреслила, що Україна «не може погодитися на шантаж».

«На запитуваних «потєряшку Агєєва»(російського військовослужбовця Віктора Агєєва, затриманого на території України. – Ред.) або «беркутівців», підозрюваних у розстрілі Героїв Небесної сотні. Вони повинні постати перед українським судом, отримати вирок і тільки потім їх доля буде вирішуватися», - сказала вона.

Відповідаючи на питання про те, що на вирішення питання обміну полоненими вплинуло втручання Віктора Медведчука, віце-спікер сказала: «Ми повинні використовувати всі шанси, можливості, переговірників, у яких є ті чи інші канали, можливості, ми повинні апелювати до церкви, до всіх структур».

«Ми на дуже делікатному етапі... Зараз ми повинні бути максимально обережними, щоб не зашкодити процесові. Але Україна гарантує, що виконає всю необхідну з її боку роботу», - підкреслила Геращенко.

Нагадаємо, у середу, 15 листопада, у Кремлі заявили, що ватажки бойовиків Олександр Захарченко та Ігор Плотницький підтримали пропозицію Віктора Медведчука про обмін заручників на Донбасі.

Раніше Геращенко повідомила, що бойовики вимагають випустити екс-беркутівців, інакше обміну полоненими не буде.

Україна у Мінську вимагала обміну заручниками за формулою «88 на 313».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: