Дипломат: Україну можуть знову використати під час виборів у США

Дипломат: Україну можуть знову використати під час виборів у США

Україна має розвиватись так, щоб бути цікавою для США і її керівників, - Валерій Чалий

«Впевнений, буде ще одна спроба розхитати ситуацію у США і з нашої території», - Валерій Чалий

Україні не можна вв’язуватись у внутрішню боротьбу під час президентських виборчих перегонів у США. Про це в інтерв’ю «Главкому» заявив Надзвичайний і Повноважний посол України у США (2015-­­2019) Валерій Чалий.

«Складність в тому, що під час виборів Україну можуть знову спробувати використати у внутрішньполітичній боротьби в США. Можуть знову підняти ті теми, в яких Україна звучить в негативному світлі. Тоді буде досить складно повертатись до наративу, в якому Україна протидіє російській агресії і рухається в ЄС і НАТО. Якщо ми цього уникнемо, тоді нам не буде різниці, яке прізвище матиме наступний президент США», - сказав він.

На думку дипломата, нам треба також «стримувати тих доморощених «діячів», які фінансуються з-за кордону і хочуть роздмухати цей скандал ще більше.

«Нещодавно була доповідь Сенату, яка підтверджує втручання Росії у вибори в США. Там йдеться, що подібне може повторитися. Тому я впевнений, буде ще одна зовнішня спроба розхитати ситуацію у США і частково це буде робитися на нашій території. Побачите, незабаром у нас з’являться так звані «справжні друзі» Білого дому, які спробують знову розхитати ситуацію в Україні і намагатимуться підштовхнути президента Володимира Зеленського провести якісь розслідування, втручатись у ці справи і інформаційно підживлювати ситуацію. Але якщо ми цього уникнемо, то з будь-яким президентом у нас будуть конструктивні відносини», - вважає він.

Чалий також зазначив, що на зустрічах з президентами США (попереднім і нинішнім) ніколи не говорили, що Україна є серед лідерів найбільш корумпованих країн світу, лише визнавали існування проблем з корупцією.

Щодо одного з кандидатів на президентський пост США Джозефа Байдена та неприємний осад після історії з «Бурісмою», він нагадав, що у Байдена «є розуміння України, він знає наші проблеми і приділяє нам велику увагу».

«Всі керівники США, які бачать наш потенціал, розуміють нашу роль і ціну, яку ми платимо, протидіючи російській агресії, є нашими союзниками. Незалежно, демократ це чи республіканець», - наголосив він.

Чалий також нагадав, що Дональд Трамп погодився відкрити можливість поставки Україні летальних оборонних озброєнь, а Барак Обама «зробив кроки по консолідації санаційного тиску на Росію».

«Я не думаю, що особисті ставлення суттєвим чином впливатимуть на дії Трампа чи Байдена. Єдине, що важливо – щоб Україна розвивалась так, щоб бути цікавою для США і її керівників», - переконаний Чалий.

Нагадаємо, що Президент Трамп запропонував Сенату затвердити кандидатуру Кейта Дейтона на посаду посла США в Україні.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: