Доктор технічних наук розповіла, як у домашніх умовах перевірити якість вершкового масла

Доктор технічних наук розповіла, як у домашніх умовах перевірити якість вершкового масла
Масло привезене в коробках має нижчу ціну, ніж фасоване
фото: depositphotos.com

«Якісне масло не стріляє на сковорідці»

Якісне масло не повинно стріляти на сковорідці, також воно має кришитися після виймання із холодильника. Про це в «Главкому» повідомила декан факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК Національного університету біоресурсів і природокористування України Лариса Баль-Прилипко.

«Якщо масло стріляє на сковорідці і якщо виймаєте з морозилки, а воно м’яке, не кришиться, то це говорить про те, що це може бути спред, тобто «мікс» з натуральних вершків, різного роду харчових добавок та обов'язкового додавання рослинних масел (соняшникова, кукурудзяна, соєва)», – каже Баль-Прилипко.

Харчовий технолог пояснила, що є стандарт ДСТУ 4399 «Масло вершкове», за яким масло буває таких видів:

  • екстра (жирність 80 – 85%);
  • селянське (жирність 72,5% – 79,9%);
  • бутербродне (61,5 – 72,4%).

За її словами, не варто боятися купляти масло, якщо на упаковці вказано 81,5%. Це також відповідає державному стандарту.

Баль-Прилипко запевнила, що технологія виробництва контролюється державою. За її словами, не варто боятися купувати масло, що привезене в коробках та має нижчу ціну, ніж фасоване масло цього ж виробника.

«Звичайно, є контроль. Навіщо «палитися» на державному стандарті, якщо можна мати свою рецептуру і з дотриманням технічних умов випускати свою продукцію? Виробник може вітаміни додати до своєї продукції, наприклад. Повірте, технологія виробництва контролюється державою», – сказала вона. 

Лариса Баль-Прилипко також розповіла, що не всі сосиски, на яких написано «Дитячі», можна їсти дітям

Читайте також: Скільки має коштувати ковбаса вищого сорту? Інтерв’ю з професором-харчовиком

Коментарі

Коментарі тимчасово закрито з технічних причин

Свої повідомлення ви можете надсилати на електронну пошту редакції info@glavcom.ua
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Масло привезене в коробках має нижчу ціну, ніж фасоване
Доктор технічних наук розповіла, як у домашніх умовах перевірити якість вершкового масла
Сезонні ярмарки у Києві: через спеку заборонено продаж низки продуктів
Сезонні ярмарки у Києві: через спеку заборонено продаж низки продуктів
Для яєць середній показник становить понад 23 тис. тонни
Європейський Союз повернув мита на яйця і цукор з України
В МОЗ наголосили, що важливий також і склад фруктів та овочів – вони багаті на вітаміни й мінерали, містять клітковину та корисні нехарчові речовини
Міністерство назвало корисну норму фруктів та овочів, які треба з'їсти за добу
Через окупацію лівого берега Херсонщини аграрії почали масово вирощувати баштанні майже в усіх регіонах України
Розпочинається сезон кавунів. Глава Держспоживслужби пояснив небезпеку
Голова Держпродспоживслужби Сергій Ткачук: в Україні зафіксовано сою з перевищеним вмістом металів. Вона вирощена на полях, які були під обстрілами росіян
Як комунальники дурять українців і чому кавун – це ризик? Інтерв’ю з шефом Держпродспоживслужби Інтерв’ю
Штучний інтелект не підійшлов американцям для замовлення у ресторанах швидкого харчування
«Додати бекон у морозиво?»: McDonald's не користуватиметься штучним інтелектом для замовлень
Представник Єврокомісії заявив Euronews, що імпорт яєць із України до ЄС досяг квоти
Євросоюз планує повернути мита на деякі українські продукти – ЗМІ
Кардіологи рекомендують вживати переважно рослинну їжу, молочні продукти з низьким вмістом жиру, птицю та рибу без шкіри
Що корисно їсти за умови підвищеного тиску: дієтологи назвали 7 продуктів