Доопрацьований законопроект про спецконфіскацію вже готовий і чекає на голосування - нардеп

Доопрацьований законопроект про спецконфіскацію вже готовий і чекає на голосування - нардеп

Законопроект не викликає зауважень у міжнародних партнерів - Ірина Фриз

Законопроект про спецконфіскацію кілька разів відправляли на доопрацювання, щоб він набув вигляду, який не викликає зауважень міжнародних партнерів України. Про це в коментарі «Главкому» сказала Ірина Фриз, народний депутат Блоку Петра Порошенка, член комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони.

«Закон вже допрацьовано, наразі він чекає включення до порядку денного. Декілька разів його виносили на розгляд, він провалювався, його перереєстровували, доповнювали і видозмінювали для того, щоб він набув вигляду, який не викликає зауважень наших міжнародних партнерів. Необхідно було, щоб він відповідав вимогам сучасного законодавства – тому його повертали, дообробляли, переписували. Зараз просто чекаємо, поки він буде включений в порядок денний», - зазначила вона.

Фріз також нагадала, що теза про необхідність прийняття закону про спец конфіскацію прозвучала у промові Президента Петра Порошенка під час першого засідання нової сесії Верховної Ради.

Як повідомлялось, Голова БПП Ігор Гринів заявляв, що «в тому варіанті, в якому закон є зараз, він абсолютно відрізняється від того варіанту, який був поданий перший раз. Це два різні законопроекти». За його словами, йдеться про те, що якщо людина переховується від слідства, наприклад Янукович, то його майно може бути конфісковане без остаточного вироку суду за процедурою спецконфіскації вже під час проведення слідства. Гринів наголосив, що останній варіант законопроекту, з яким він ознайомився, дозволяє говорити, що «потрібно дуже придумувати якісь речі, щоб зловживати органами слідства в рамках цього закону».

Нагадаємо, законопроект про спецконфіскації стосуватиметься посадових осіб, найвищих державних службовців, зокрема і чинних нардепів, які вчинили корупційні злочини. Також у ньому немає обмежень по термінах, хоча до можливого ухвалення Радою ще можуть бути внесені правки. Визначати винуватість чиновників буде суд і Національне антикорупційне бюро, а конфісковувати можна лише грошові кошти та валютні цінності. Передбачається окремий судовий процес за всіма правилами захисту права власності і винесення рішення суду. В окремому провадженні особа має довести законність походження арештованих коштів, якщо вона цього не робить - гроші конфісковуються.

Раніше, щоб конфіскувати кошти по окремому епізоду, треба довести всі епізоди до вироку суду, а тепер вони можуть бути виокремлені в окреме провадження.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: