Економісти підрахували: в офшорах сховано 10-13% світового ВВП

Економісти підрахували: в офшорах сховано 10-13% світового ВВП

Найменше послугами податкових гаваней користуються скандинавські країни

В результаті чергового витоку офшорних документів, який став відомим як «Райські папери», були розкриті секрети багатьох чиновників і бізнесменів.

Стежити за офшорними активами намагаються не тільки податкові органи, а й економісти.

В абсолютних значеннях обсяги коштів в офшорах ростуть: з 6 трлн доларів в 2005 році до 10 трлн доларів в 2016 році. Це дані Boston Consulting Group, отримані в ході інтерв'ю з фахівцями з управління приватними активами. За консервативними оцінками, в офшорах сховано 10-13% світового ВВП, вважають в Boston Consulting Group.

А некомерційна організація Tax Justice Network в своєму дослідженні підрахувала не тільки фінансові активи, а й різні цінності, записані на офшори: яхти, предмети мистецтва, нерухомість. За даними Tax Justice Network, тільки в 2010 році в офшорах зберігалося 21-32 трлн доларів.

11_03

Французький економіст Габріель Зукман у 2013 році підрахував, що в офшорах міститься близько 10% світового ВВП або 8% особового фінансового стану всіх жителів планети.

12_01

Зукман і його колеги також проаналізували обсяг офшорних капіталів в різних країнах і прийшли до висновку, що найменше послугами податкових гаваней користуються скандинавські країни. Наприклад, в скандинавських країнах лише 10,5% статків 0,1% найбагатших жителів зберігається в офшорах.

13

Для Росії показники інші: більше 45% коштів 0,1% найбагатших громадян знаходиться в офшорах. Схожа ситуація спостерігається в країнах Перської затоки і деяких латиноамериканських державах, таких як Венесуела.

Як повідомляється, Європарламент терміново проведе дебати щодо пов’язаного із глобальним ухиленням від сплати податків скандалу навколо так званих Paradise Papers. Термінові слухання призначені на вівторок, 14 листопада, у Страсбурзі.

Як повідомляв «Главком», увечері 5 листопада з’явився новий офшорний компромат на світові компанії та політиків. Журналісти з різних країн дослідили 13,4 млн документів, де згадуються імена понад 120 політиків з майже 50 країн світу, а також підприємства, спортсмени, бізнесмени та інші високопоставлені особи.

Зокрема ЗМІ припускають, що метою створення офшорної компанії президентом Петром Порошенком могла бути мінімізація податків. Юристи Порошенка заперечують це.

Фонди королеви Великобританії Єлизавети II інвестували в офшори близько 10 млн фунтів. Представник королеви вже визнав інвестиції в фонд на Кайманах.

Журналістам вдалося дізнатися, що один екс-соратників Януковича Антон Пригодський через офшорну мальтійську компанію замовив 37-метрову яхту вартістю понад €13 млн. Ще одним фігурантом «Райських паперів» виявився колишній віце-прем'єр-міністр України від Радикальної партії Валерій Вощевський.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: