Екс-глава МЗС дивується, як його колеги живуть на зарплату у 1700 гривень

Екс-глава МЗС дивується, як його колеги живуть на зарплату у 1700 гривень

Колишній соратник Януковича вважає, що в Україні відбувається розвал дипломатичної служби

Колишній міністр закордонних справ Леонід Кожара в інтерв’ю «Главкому» дав оцінку нинішньому дипломатичному корпусу України.

На його думку, у нас є дуже багато професійних людей, які можуть представляти нашу державу у світі. «Але злидні – це ворог усього», – зазначив він.

«МЗС перебуває в катастрофічній ситуації, оскільки більша частина бюджету – це тверда валюта. До того ж відбувається розвал дипломатичної служби. Як молодій людині йти на дипломатичну роботу на півтори тисячі гривень? Я знаю, що люди на дипломатичних посадах рівня третього секретаря МЗС на руки чистими отримують 1700 гривень. Як вижити? Триває деградація дипломатичної служби. Та й наш курс на жебрацтво – це курс, який теж принижує гідність і держави, і дипломатичної служби», – додав Кожара.

Колишній соратник Януковича також прокоментував ситуацію, коли тривалий час Україна не мала послів у таких важливих країнах, як Франція, Німеччина, Велика Британія. Сьогодні ми не маємо послів, наприклад, у Білорусі, Казахстані, Грузії. «Все-таки дипломатична служба у своєму протоколі архаїчна. Міністр закордонних справ, голова уряду чи держави не прийматиме тимчасового виконувача обов’язків посла. До того ж відсутність послів – це демонстрація нашою державою ставлення до цих країн», – зазначив колишній очільник МЗС.

На його думку, затримки в призначеннях пов’язані із невирішеними питаннями в цій сфері між МЗС та Адміністрацією президента.

«Є і конфлікт особистостей. Наш президент був міністром закордонних справ, тому нинішньому очільнику відомства Павлу Клімкіну непросто працювати в таких умовах. Заважає і політизація. Коли посли починають робити політичні заяви, як це, наприклад, було в останні дні мого перебування на посаді, – це також є крахом будь-якої державної служби», – додав Кожара.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: