Ер-Ріяд має намір почати видобування уранової руди на власній території

Ер-Ріяд має намір почати видобування уранової руди на власній території

Це є частиною плану Саудівської Аравії зі створення 17 реакторів до 2032 року

Саудівська Аравія планує видобувати уран в країні, що стане частиною програми із виробництва ядерної енергії. Ер-Ріяд тим самим хоче досягнути самозабезпечення в питанні ядерного пального.

Таку заяву зробив Хашим бін Абдалла Ямані на конференції в Абу Дабі. Про це повідомляє інформаційне агентство Reuters.

Однак при цьому керівник урядової агенції, яка займається питаннями ядерної енергетики в Саудівській Аравії, не уточнив, чи планує його країна займатися збагаченням і переробкою уранової руди. Хоча саме ці питання є найбільш важливими у контексті можливого військового напрямку ядерної програми країни. За попередніми підрахунками запаси уранової руди на території країни складають 60 тисяч тонн.

Ер-Ріяд планує у рамках диверсифікації джерел енергії підписати наприкінці 2018 року контракти на створення 2 реакторів. Тим самим Саудівська Аравія має стати другою країною після ОАЕ, яка матиме ядерні реактори на власній території. На сьогодні Ер-Ріяд веде переговори із широким колом контрагентів щодо придбання двох ректорів – із Південною Кореєю, яка будувала реактор для ОАЕ, КНР, РФ, Францією, США і Японією. Паралельно із цим Саудівська Аравія приймає відповідні закони і готує регуляторну базу для підписання відповідного договору. Також планується залучити МАГАТЕ для оцінки інфраструктури для підключення реакторів до енергомережі.

Загалом же у плани Ер-Ріяду входить створення до 17 реакторів загальною потужністю в 17,6 гігават до 2032 року. Тим самим Саудівська Аравія може стати головним ринком для експорту відповідних технологій і сприяти його загальному відродженню після аварії в Японії.  

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: