«Газпром» злякався розміщувати євробонди через ймовірність арешту коштів «Нафтогазом»

«Газпром» злякався розміщувати євробонди через ймовірність арешту коштів «Нафтогазом»

Раніше президент Петро Порошенко заявив, що активи «Газпрому» заарештують в чотирьох країнах

 «Газпром» скасував заплановане на середину червня розміщення євробондів у фунтах стерлінгів через ризик арешту залучених коштів за позовами «Нафтогазу України», повідомило в четвер «Інтерфаксу» джерело, знайоме з ситуацією.

«Нафтогаз України» вже вдався до юридичних дій, спрямованих на арешт дочірніх компаній «Газпрому» та їхніх активів у Швейцарії та Нідерландах. Повідомлялося про плани заарештувати активи у Великій Британії та США.

Емітентом програми єврооблігацій «Газпрому» є люксембурзька компанія Gaz Capital S.A.

Цього року в «Газпрому» дуже велика інвестпрограма (майже 1,3 трлн рублів) і рекордна програма запозичень - 417 мільярдів рублів. Від початку року концерн розмістив облігації в рублях (30 млрд рублів), євро (750 млн євро) і швейцарських франках (750 млн франків), залучив кредит Credit Agricole (600 млн євро). Наразі виходить уже 171 млрд рублів, або 41% від програми запозичень.

При цьому менеджмент також має мандат на залучення банківських кредитів іще на 3,4 млрд євро. Зареєстровано програму біржових облігацій на 100 млрд рублів.

Заступник голови правління «Газпрому» Андрій Круглов не виключав, що слідом за зростанням цін на газ у Європі, яке вже сильно перевершує рівні, закладені в початковий бюджет, монополія може скоротити програму запозичень.

Раніше президент Петро Порошенко заявив, що активи «Газпрому» заарештують в чотирьох країнах.

Нагадаємо, 28 лютого Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги «Нафтогазу» за позовом до «Газпрому». «Нафтогаз» домігся компенсації у сумі 4,63 млрд доларів за недопоставку «Газпромом» узгоджених обсягів газу для транзиту.

У свою чергу заступник голови правління «Газпрому» Олександр Медведєв заявив, що компанія подає апеляцію на рішення Стокгольмського арбітражу.

29 березня «Газпром» подав до апеляційного суду округу Сева у Швеції клопотання про оспорювання та часткове скасування остаточного рішення по арбітражному розгляду з «Нафтогазом України» у справі про транзит газу. 

28 травня російські ЗМІ повідомили, що компанія «Газпром» подала до апеляційного суду округу Сева заяву про повне скасування рішення Стокгольмського арбітражу в суперечці з «Нафтогазом» по транзиту газу, заявивши, що більшу частину арбітражного рішення «написано не арбітрами, а третьою особою».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: