Громадська рада доброчесності порушила принцип незалежності у висновках про кандидатів до Верховного суду – звіт

Громадська рада доброчесності порушила принцип незалежності у висновках про кандидатів до Верховного суду – звіт
Звіт презентували 23 лютого 

Фото: vkksu.gov.ua

У звіті йдеться, що раді потрібно розробити і затвердити методологію збирання та перевірки інформації про кандидатів у судді

Громадська рада доброчесності (ГРД) у своїх висновках про кандидатів у судді Верховного Суду порушила принцип незалежності судової влади, ідеться у презентованому 23 лютого звіті Ради Європи (РЄ) та Асоціації правників України про результати моніторингу діяльності ГРД.

Моніторинг проводили експерти проекту РЄ «Підтримка впровадження судової реформи в Україні» Ольга Лопушанська і Микита Нуралін на підставі висновку Ради Європи про регламент ОСД.

У звіті наголошують, що Громадська рада доброчесності не наділена повноваженнями розглядати обґрунтованість судових рішень.

«Фактично, надаючи висновки про невідповідність кандидатів на основі їхньої професійної компетентності, яка визначалася шляхом оцінювання судових рішень, ГРД порушувала принцип незалежності судової влади», – заявили експерти.

Вони зазначили, що ГРД принаймні у 19 випадках оцінювала судові рішення, ухвалені кандидатами.

У звіті йдеться, що джерела інформації, використовувані радою у процесі оцінки, мають бути надійними.

«На підставі проведеного експертами аналізу документів ГРД виявлено 17 випадків затвердження документів на основі інформації з інтернету (статті) або інформації, наданої громадськістю, без будь-яких інших доказів та перевірки достовірності інформації, а також затвердження документів, у яких не вказано джерел інформації», – підкреслили експерти.

Вони також звернули увагу на релевантність інформації. У звіті наголошують, що ГРД у своїх висновках надавала інформацію про негативну репутацію і дії родичів кандидатів.

«Виявлено 20 таких випадків. Також надається інформація, що не є об'єктом перевірки (входження кандидата до Комуністичної партії СРСР) – 17 випадків», – заявили упорядники звіту.

Експерти порадили членам ГРД розробити і затвердити методологію збирання та перевірки інформації про кандидатів у судді.

27 липня 2017 року Вища кваліфікаційна комісія суддів (ВККС) України визначила переможців конкурсу на 120 посад суддів нового Верховного Суду. ВККС зазначала, що провела співбесіди в колегіях із 381 кандидатом.

Суддів нового Верховного Суду президент України Петро Порошенко призначив 11 листопада. Їх 114. Главою установи є Валентина Данішевська, її заступником – Богдан Львов.

У ГРД, яка спостерігала за конкурсом, заявляли, що 25 кандидатів не відповідають критеріям професійної етики.

15 грудня новий Верховний Суд почав діяти.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: