Єврокомісія радить країнам ЄС збільшити ціни на сигарети

Єврокомісія радить країнам ЄС збільшити ціни на сигарети

Вартість однієї пачки цигарок в різних країнах ЄС може коливатися від 2,57 до 11,37 євро

Європейська Комісія оприлюднила доповідь про поточний стан ринку тютюнових виробів у країнах ЄС та запропонувала підвищити та гармонізувати податки на таку продукцію з метою введення додаткових стимулів для людей кинути паління.

Про це йдеться у повідомленні, яке оприлюднене на сайті Європейської комісії.

«Єврокомісія оприлюднила оцінку правил ЄС в оподаткуванні тютюну… Хоча ці правила, в цілому, добре спрацьовують у формуванні структури податків та доходів, такий інструмент уже не є настільки ж ефективним у стримуванні та обмеженні споживання. Підвищення мінімального рівня податків та цигарки та різаний тютюн мало ефект лише в декількох країнах ЄС, де рівень такого оподаткування був дуже низьким», - йдеться у повідомленні.

Як зазначає Єврокомісія, кількість курців у країнах ЄС усе ще є причиною для глибокого занепокоєння, адже 26 відсотків дорослого населення нині продовжують палити. Тривожним є той факт, що цей показник навіть вищий серед європейської молоді віком від 15 до 24 років – 29 відсотків курців. Нещодавно започаткований Європейський план дій із боротьби проти раку розглядає підвищення оподаткування на тютюнову продукцію як ключовий інструмент для зменшення кількості споживання цієї продукції серед європейської молоді.

Окремий наголос доповідь робить на запобіганні контрабанді та незаконному обігу тютюнових виробів, що призводить до значних втрат у доходах від оподаткування.

Одним із факторів такого явища є цінова нерівність у цьому секторі між різними країнами ЄС, в яких вартість однієї пачки цигарок може коливатися від 2,57 до 11,37 євро, що створює стимули для незаконної транскордонної торгівлі.

Проблемою залишається незаконне виробництво тютюнової продукції та її контрабанда з третіх країни. Частка такої нелегальної продукції становить близько 8 відсотків від загального обсягу тютюнової продукції, що потрапляє на європейський ринок. При цьому саме цигарки найчастіше є у переліку товарів, які виявляються та конфіскуються на зовнішніх кордонах Євросоюзу.

Єврокомісія дійшла висновку, що існуюча Директива з оподаткування тютюну потребує уточнення внаслідок швидкого зростання споживання у секторі електронних цигарок. Кількість споживачів цієї продукції в країнах ЄС подвоїлася у період між 2013 та 2017 роками і наразі становить близько 12 мільйонів людей. Загальна ємність європейського ринку електронних цигарок, за даними 2017 року, оцінюється у 2,54 мільярда євро.

При цьому, як зазначається у доповіді Єврокомісії, загальна ємність європейського ринку тютюну, включаючи доходи від оподаткування, становить близько 106,5 мільярда євро, з цієї суми близько 22,5 відсотків припадає на зібрані податки.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: