Карабаський конфлікт: Росія відповіла на прохання Вірменії надати допомогу

Карабаський конфлікт: Росія відповіла на прохання Вірменії надати допомогу
МЗС РФ: Москва зберігає вірність союзницьким зобов'язанням щодо Вірменії
Фото: Patrick Lauke/Flickr

Росія погодилась надати Єревану допомогу, якщо бойові дії будуть перенесені безпосередньо на територію Вірменії

Про це говориться у заяві МЗС РФ. 

Зокрема, Москва підтвердила прихильність РФ союзницьким зобов'язанням щодо Вірменії, в тому числі тим, які випливають з договору про дружбу, співпрацю і взаємну допомогу між країнами від 29 серпня 1997 року.

«Низка статей цього договору передбачає конкретні дії в разі виникнення загрози збройного нападу або акту агресії відносно території один одного...Відповідно до договору Росія надасть Єревану всю необхідну допомогу, якщо зіткнення будуть перенесені безпосередньо на територію Вірменії», – заявили у МЗС РФ.

РФ закликала Вірменію та Азербайджан до негайного припинення вогню та до повернення сторін за стіл переговорів.

31 жовтня прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян надіслав листа президентові РФ Володимиру Путіну.

У листі Пашинян представив ситуацію, що склалася «в результаті азербайджано-турецької військової агресії проти Нагірного Карабаху, і виклики, що виникли у зв'язку з нею».

Виходячи з цього, Пашинян попросив розпочати консультації для визначення роду і розміру допомоги, яку Росія може надати Вірменії для «забезпечення її безпеки».

27 вересня Азербайджан заявив про початок військової операції на всій лінії зіткнення в зоні карабаського конфлікту у відповідь на «провокації Вірменії». У відповідь Вірменія заявила про напад на невизнану Нагірно-Карабахської республіки з боку Азербайджану. 

З початку конфлікту Єреван та Баку ввели військовий стан та розпочали мобілізацію.Сторони неодноразово робили спроби домовитися про «перемир'я», яке одразу порушувалося. 

З ініціативою мирного врегулювання конфлікту виступив президент США Дональд Трамп.

27 жовтня Держсекретар США Майк Помпео закликав Азербайджан та Вірменію припинити бойові дії та повернутися до переговорів.


Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: