Міністр енергетики озвучив умови України до контракту на транзит газу

Міністр енергетики озвучив умови України до контракту на транзит газу
Міністр енергетики та захисту навколишнього середовища Олексій Оржель

Транзитний контракт між Україною і Росією закінчується в кінці року

Україна проти пропозиції Росії підписати контракт на транзит газу на один рік. У Києві можуть погодитися на цю умову, якщо тариф буде набагато вищий. Про це на брифінгу сказав міністр енергетики та захисту навколишнього середовища Олексій Оржель.

За словами міністра, річний контракт невигідний і для європейських країн.

«Дивіться, рік є неприйнятним для України. Хоча у нас дуже проста взаємодія: якщо рік і невеликі обсяги, то відповідно тариф - дуже великий. Ми напряму пов'язуємо, по матриці, ось є такі обсяги і всього на рік, значить тариф - у 20 разів, в 30 разів більший, ніж поточний», - заявив Оржель.

Він нагадав, що згідно з європейськими правилами, замовник інфраструктури може замовити будь-який обсяг навіть на щоденній основі.

«Якщо вони будуть замовляти, то ми повинні їм надати таку можливість. Але, звичайно, від цього залежить тариф. Він буде значно більшим. Тому враховуючи інтереси і європейської, української сторони, і російської, щоб забезпечити виконання своїх договірних відносин, треба підписувати такі умови, які також забезпечують адекватний тариф на транспортування», - заявив Оржель.

Раніше стало відомо, що Молдова готується до припинення транзиту газу з РФ через Україну.

Крім того, президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що газопровід «Турецький потік» буде запущено 8 січня 2020 року.

Зазначимо, що міністр енергетики та захисту довкілля Олексій Оржель допускає ймовірність того, що Україна повернеться до прямих поставок газу із РФ.

Нагадаємо, 28 листопада у Відні відбулися російсько-українські переговори щодо газу з участю міністра енергетики РФ Олександра Новака, міністра енергетики та захисту навколишнього середовища України Олексія Оржеля, Голови Правління ПАТ «Газпром» Олексія Міллера, керівників НАК «Нафтогаз України» і ТОВ «Оператор газотранспортної системи України». 

НАК «Нафтогаз України» заявив, що двосторонні переговори міністрів енергетики України і Росії були узгоджені з Європейською комісією.

«Укладання договору про транзит газу буде найкращою новиною для всіх залучених сторін», - вважає віцепрезидент Європейської комісії Марош Шефчович.

У Міністерстві енергетики та захисту довкілля України прокоментували двосторонні переговори України і Росії щодо транзиту газу, які відбулися 28 листопада у Відні.

Відомо, що «Газпром» може виплатити Україні 3 мільярди доларів боргу газом.

До слова, прем'єр Олексій Гончарук запевнив, що Україна не веде переговори про купівлю газу з Росії.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: