Мітинг на захист української мови відбудеться 16 липня

Мітинг на захист української мови відбудеться 16 липня
Акція «Захистимо мову!» відбудеться 16 липня біля Верховної Ради

Активісти закликають депутатів не допустити ухвалення антимовного закону

Завтра, 16 липня, о 9 ранку біля Верховної Ради розпочнеться мітинг на захист державної мови. Організатор акції – ГО «Справа громад».

Зазначимо, що спочатку представники провладної фракції планували у четвер розглянути скандальний законопроєкт №2362 авторства Максима Бужанського. Документ, зокрема передбачає зміни в закони про мову і про освіту, щоб скасувати перехід з 1 вересня 2020 року на навчання українською мовою тих учнів 5-11 класів, які досі навчалися російською.

За останніми даними, розгляд цього законопроєкту планується у парламенті 17 липня.

Втім, акція на підтримку державної мови відбудеться завтра, адже, як пояснив нардеп від «Євросолідарності» Володимир В’ятрович, 16 липня – це річниця вступу в дію закону про функціонування української як державної.

«Ми збираємося 16 липня, щоб депутати зрозуміли чому не варто рухати закон, ані 17 липня, ані в будь-який інший день. А потім зберемося і 17 липня і в будь-який інший день, бо кожен з них надається для захисту мови», - підсумував В'ятрович.

Учасники акції на захист мови закликають спікера парламенту Дмитра Разумкова «негайно припинити цю антиукраїнську провокацію, зняти русифікаторський законопроєкт 2362 з розгляду на нинішній сесії».

«Закликємо кожного відповідального народного депутата стати на захист української освіти і в разі винесення цього проєкту на пленарне засідання проголосувати проти», - йдеться в анонсі акції протесту.

Зазначимо, що уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь закликав Верховну Раду не підтримувати і зняти з розгляду проєкт закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо навчання державою мовою в закладах освіти».

    Коментарі — 0

    Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
    Іде завантаження...
    Показати більше коментарів
    Дата публікації новини: