Митрополит Московської церкви пояснив, що його стримує від переходу до Помісної церкви

Митрополит Московської церкви пояснив, що його стримує від переходу до Помісної церкви
Митрополит Софроній: Церква повинна бути незалежною, як і всі автокефальні церкви
Фото: procherk.info

Митрополит Черкаський і Канівський УПЦ підкреслив, що Православна церква України повинна бути незалежною, як і всі автокефальні церкви

Митрополит Черкаський і Канівський УПЦ МП Софроній в інтерв'ю «Главкому» заявив, що він – людина вільна і не хоче бути васально залежним від греків.

Єпископ Московської церкви в Україні побоюється, що фінальна версія статуту помісною церкви може закріпити велику залежність українського православ’я від Константинополя. Софроній називає цю загрозу «васальним захопленням».

За його словами, у Константинополя немає парафій, а є тільки єпископи, а «в Україні відвалилася велика територія, де можна буде розгорнути свою діяльність».

На питання «Главкома», як тепер має діяти проукраїнське крило в УПЦ МП, митрополит Софроній відповів: «Я розумію так: якщо це автокефалія, то церква повинна бути незалежною, як і всі автокефальні церкви».

Митрополит також радить дочекатися отримання Томоса, щоб не робити поспішних висновків.

На питання, чи зможуть змінити його думку зміни до статуту, про які тепер говорять, митрополит резюмував: «Складно сказати. Я ж не знаю, що буде написано у Томосі, який вручатиметься».

Нагадаємо, 15 грудня у Києві в Софійському соборі відбувся Об'єднавчий собор зі створення єдиної української помісної православної церкви, який обрав її предстоятелем митрополита Епіфанія (УПЦ КП). Саме йому урочисто вручатимуть Томос на Святвечір 6 січня у Константинополі.

Зазначимо, що 22 грудня президент Петро Порошенко підписав закон, що зобов’язує  УПЦ МП обрати собі нову назву, яка містила інформацію про те, що центр цієї релігійної організації розташований у країні-агресорі.

Детальніше читайте тут: Митрополит Софроній: Я ні туди і ні сюди. Але у Московському патріархаті не залишаюся

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: