Московського патріарха у 1945 году обирали «чекісти». СБУ оприлюднила радянські документи

Московського патріарха у 1945 году обирали «чекісти». СБУ оприлюднила радянські документи
Храм Христа Спасителя у Москві

«Органи» СРСР займалися підбором кандидатів для участі в соборі з числа духовенства і мирян

Помісний собор Російської православної церкви, на якому в 1945 році був обраний московський патріарх, проходив під контролем народного комісаріату державної безпеки - попередника КДБ СРСР. Про це свідчать архівні документи колишнього управління КДБ України, з яких Служба безпеки України зняла гриф таємності. Частина документів у вигляді фотокопій публікуються і обговорюються в соціальних мережах, пише російське видання Znak.

З розсекречених документів випливає, що НКДБ СРСР і його підрозділи в союзних і автономних республіках, краях і областях займалися підбором кандидатів для участі в соборі з числа духовенства і мирян. З цією метою потрібно було намітити «осіб, що мають релігійний авторитет серед духовенства і віруючих і в той же час перевірених на агентурної або патріотичній роботі».

«Важливо забезпечити, щоб в числі намічених кандидатів переважали агенти НКДБ, здатні провести на Соборі потрібну нам лінію», - йдеться в листі, направленому в вересні 1944 року на місця за підписом начальника 2-го управління НКДБ СРСР Федотова і керівника п'ятого відділу 2-го управління Карпова.

Помісний собор, який пройшов взимку 1945 року, прийняв положення про управління Російською православною церквою і відкритим голосуванням обрав патріархом Московським і всієї Русі митрополита Ленінградського Алексія (Симанського). Крім того, собор затвердив власне назву Російської православної церкви.

Як повідомили раніше російські ЗМІ, на Архієрейському Соборі, який відбувся в Москві, заслухали звернення Філарета (Денисенко) від 16 листопада 2017 року начебто з проханням пробачити його і повернути в лоно канонічної Матері-Церкви.

Водночас патріарх Філарет спростував заяву РПЦ про те, що він просив у Кирила помилування.

Згодом прес-секретар Української православної церки Київського патріархату (УПЦ КП) архієпископ Євстратій (Зоря) опублікував лист, який патріарх Філарет направив патріарху Російської православної церкви (РПЦ) Кирилу.

Читайте також: Православні сенсації. Як московські попи «дали незалежність» українській церкві

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: