Забрати Лавру у Московської церкви і передати Епіфанію? На сайті президента зареєстровано петицію

Забрати Лавру у Московської церкви і передати Епіфанію? На сайті президента зареєстровано петицію
Наразі Києво-Печерська лавра перебуває в облозі поліції через епідемію коронавірусу
Фото: facebook.com/vitaly.chervonenko

Петиція була створена 15 квітня і вже набрала понад 2,6 тис. голосів

На Офіційному інтернет-представництві президента України з’явилася електронна петиція про розірвання договору оренди Києво-Печерської лаври УПЦ МП та передачу її у використання Православній церкві України.

«Цілком справедливо, щоб духовну святиню використовувала православна конфесія, яка визнана православним світом автокефальною православна церквою на території України. У свою чергу, Українська православна церква Московського патріархату не є автокефальною православною церквою на території України», – йдеться у документі.

Наголошується, що високі церковні ієрархи УПЦ МП неодноразово вчиняли дії, спрямовані проти українського народу.

З огляду на це, використання Києво-Печерської лаври Московським патріархатом слід припинити, розірвавши договір оренди, вважає автор петиції.

У документі перераховуються численні висловлювання ієрархів УПЦ МП проти України та її незалежності.

«У листопаді 2008 року митрополит Онуфрій публічно заявив, що Голодомор 1930-х років український народ «заслужив» сам. 5 серпня 2014 року митрополит Онуфрій в інтерв'ю власній пресслужбі виступив із засудженням антитерористичної операції на Донбасі, а також відмовився визнавати причетність керівництва РФ до дестабілізації ситуації на Сході. Російських терористів-найманців священнослужитель називає не інакше, як «наші одновірці та брати», а проведення АТО — «братське кровопролиття», — зазначається в петиції.

Нагадується, що 18 березня 2016 року в Криму відзначили «День возз'єднання Криму з Росією» і від імені УПЦ МП в урочистостях узяв участь благочинний Севастопольського округу Кримської єпархії протоієрей Сергій Халюта.

На думку автора петиції, Києво-Печерську лавру слід передати Православній церкві України.

«Константинопольська церква вважає ПЦУ єдиною канонічною правонаступницею Київської митрополії», – наголошується в документі.

Петиція була створена 15 квітня і вже набрала понад 2,6 тис. голосів.

Нагадаємо, щонайменше 14 священнослужителів Києво-Печерської Лаври госпіталізовані у зв’язку зі спалахом коронавірусу.

Як стало відомо 16 квітня, ще 32 служителі Києво-Печерської лаври перевіряються на коронавірус. У них медики взяли зразки на ПЛР-тести. 

Як повідомлялось, у Києво-Печерській лаврі померли два монахи. 12 квітня помер насельник Києво-Печерської Лаври 73-річний архімандрит Нектарій (в миру – Коваленко Олександр Андрійович) та 47-річний ієродиякон Наум. В обох підтвердили коронавірус.

Також у Києві 13 квітня від коронавірусу помер монах з Почаївської лаври, який був госпіталізований з підозрою на Covid-19. Хоча у Лаврі це заперечують.

У зв'язку зі спалахом інфекції у Києво-Печерській лаврі, київська влада вирішили закрити монастир на карантин.

5 квітня ЗМІ повідомили, що у настоятеля Києво-Печерської Лаври, митрополита РПЦ в Україні Павла виявили коронавірус. 11 квітня його було госпіталізовано до Олександрівської лікарні

9 квітня стало відомо, що намісник Свято-Троїцького Іонинського монастиря в Києві Іона Черепанов захворів на Covid-19.

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: