У повітрі Києва майже в десять разів підвищився вміст діоксиду азоту

У повітрі Києва майже в десять разів підвищився вміст діоксиду азоту

Фахівці прогнозують, що подальшого накопичення шкідливих домішок у повітрі не буде

З 7 по 13 квітня у повітрі Києва відмічено перевищення середньодобових гранично допустимих концентрацій шкідливих речовин. Про це повідомляє Центральна геофізична обсерваторія імені Бориса Срезневського за даними спостережень на своїх стаціонарних постах.

Так, зафіксовано перевищення:

  • завислих речовин – у 1,2-1,4 рази на проспекті Перемоги та Бессарабській площі;
  • діоксиду сірки – у 2,4-2,9 рази на площах Бессарабській, Деміївській, проспектах Перемоги (поблизу метро Святошин) і Оболонському, вулиці Семена Скляренка; у 1,3-1,8 рази – на усіх інших постах міста, за виключенням проспекту Науки, 37 (біля метеомайданчика обсерваторії), де середньодобовий вміст не перевищував рівень ГДКс.д.;
  • діоксиду азоту – у 8-9 разів на Деміївській площі та проспекті Перемоги; у 5-6 разів – на Бессарабській площі, вулицях Каунаській, Інженера Бородіна, Скляренка та Оболонському проспекті; 4 рази – на бульварі Вацлава Гавела (перетин з вулицею Академіка Стражеска). Лише на проспекті Науки вміст діоксиду азоту був на рівні 0,4-0,6 ГДКс.д.;
  • формальдегіду – у 2,4-2,7 рази на проспекті Перемоги, Бессарабській площі, вулиці Семена Скляренка, бульварі Вацлава Гавела; у 2,0-2,2 рази – на усіх інших постах міста, крім проспекту Науки.

«Всього на 11-ти стаціонарних постах обсерваторії, де проводились щоденні спостереження за забрудненням атмосферного повітря міста, з 7 по 13 квітня 2020 року було проаналізовано 1128 проб повітря. Спостереження на інших 5-ти постах не проводились через карантин», - повідомили в обсерваторії.

Зазначається, що загалом, порівняно з попереднім тижнем, у повітрі міста значно підвищився вміст діоксиду азоту, дещо знизився вміст формальдегіду та діоксиду сірки; вміст оксиду вуглецю та завислих речовин - не змінився.

«Враховуючи прогнози Українського гідрометцентру на найближчі дні циклонічний характер погоди (посилення швидкості вітру, випадіння опадів, зниження температури повітря) не сприятиме накопиченню шкідливих домішок у атмосфері», - додали в обсерваторії.

Нагадаємо, вранці 14 квітня столицю затягнула димова хмара з Чорнобильської зони. Кияни скаржилися, що відчувають їдкий запах навіть у квартирах із зачиненими вікнами.

Через пожежі у Чорнобильській зоні відчуження в Києві спостерігалося короткочасне локальне підвищення концентрації цезію-137 у приземному шарі атмосферного повітря в північно-західній частині столиці України.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: