Незважаючи на риторику Путіна, технології російських озброєнь не нові, - The Wall Street Journal

Незважаючи на риторику Путіна, технології російських озброєнь не нові, - The Wall Street Journal
Володимир Путін

Експерт: Надмірна опора Росії на військову міць - ознака скоріше слабкості, ніж сили

Більшість озброєнь, які в четвер розхвалював Путін, - не більше ніж переосмислення радянських ідей і зброї, яку Росія вже виробляє, пише The Wall Street Journal.

«Йдеться не про останнє слово техніки», - прокоментував експерт з російським ракетним військам Володимир Євсєєв.

«У той час, як Росія стикається з дефіцитом бюджету, Кремль не бажає втягуватися в масштабну гонку озброєнь з Вашингтоном. Замість цього він прагне дотримуватися перевірених масштабних проектів, які демонструють силу», - вважає глава Московського центру Карнегі Дмитро Тренін.

За словами Треніна, брязкання зброєю за допомогою міжконтинентальних балістичних ракет представляється застарілим в порівнянні з можливостями кіберозброєння. Тренін додав, що Путін нерідко вдається до виступів, які, на його думку, змусять Вашингтон послабити тиск на Москву.

«З його точки зору, США будуть поважати тільки ту країну, у якій досить сили і політичної волі, щоб чинити їм опір. І все ж, хоча зіткнення не назріває, ми повинні бути дуже обережними», - сказав Тренін.

Гроув зазначає, що російський військово-промисловий сектор досяг значних успіхів: у 2010 році було оголошено про виділення 21 трильйон рублів, і це забезпечило прорив в галузі. До цього довгі роки інвестиції були незначними, і ставка робилася на радянські системи, які приходили з часом в занепад.

Міжконтинентальна балістична ракета «Сармат», яку підносив Путін, розроблялася з 2000-х років, коли стало ясно, що радянські ракети «Воєвода» необхідно замінити. У минулому році тестові пуски відкладалися місяцями. За словами експерта Євсєєва, це може свідчити про одне або декількох невдалих випробуваннях.

«Приготування, деталі, самі випробування стали гірше з часів Радянського Союзу. Це може призводити до провалів, їх доводиться долати», - сказав Євсєєв.

Несподіванкою для експертів стало анонсування крилатої ракети з ядерною енергетичною установкою. Це спадкоємиця ракети, про яку подумували США і СРСР в розпал холодної війни в 1960-х. «Тоді вважали, що ризики, пов'язані з використанням ядерного палива для повітряно-реактивного двигуна, переважують переваги, і проект був відкинутий», - наголошується в статті.

Експерти розходяться в думках про ефективність ракети, ясно одне: її можливість поширювати радіоактивний матеріал буде становити небезпеку, сказав автор проекту «Російські стратегічні ядерні сили» Павло Подвиг. При цьому він зауважив, що надмірна опора Росії на військову міць - ознака скоріше слабкості, ніж сили.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: