Новіков розказав, чому адвокати Савченко розсварилися

Новіков розказав, чому адвокати Савченко розсварилися

Колеги Новікова закидають те, що він – агент Медведчука

Адвокат Ілля Новіков в інтерв’ю «Главкому» розповів, зараз, коли адвокати працюють у різних справах (Новіков – у справах Карпюка, Клиха, Виговського і Чирнія, Фейгін – у справі Сущенка, а Полозов – у справах Чийгоза і Джемілєва), конфлікт між адвокатами Савченко знову виліз назовні.

Новіков розповів, коли саме між адвокатами Савченко виник справжній конфлікт і дійшов точки неповернення.

«Я робив усе можливе, аби до завершення «справи Савченко» сам факт, що у нас є конфлікт, не вилився назовні. Думаю, нам це вдалося. Принаймні журналісти, які працювали із самого початку процесу, бачили, як ми поводимося один з одним, розуміли, що щось не так, але вони проявили до цього лояльність, розуміючи, що це може нашкодити «справі Савченко». За це їм дякую. Після звільнення Савченко ситуація могла б залишитися в такому ж стані, але, на жаль, Марк Фейгін пішов в атаку. Після перших скандальних заяв Надії, почали з’являтися коментарі і пости у Facebook про те, що, може, в Надії є «друге дно», вона на когось працює…», - розповів Новіков.

Він нагадав, що Марк Фейгін виступив зі скандальним інтерв’ю, заявивши, що адвокат Новіков у нахабній формі вказує українцям на те¸ що їм робити.

«Це стосувалося «закону Савченко», який я досі готовий захищати. Це був перший випадок, коли наші розбіжності вилізли назовні. Перед цим була історія з фейковим листом Петра Порошенка, де у вразливому становищі опинилися Марк з Миколою, але я не став їх публічно критикувати. І от зараз, коли ми працюємо у різних справах (я – у справах Карпюка, Клиха, Виговського і Чирнія, Марк – у справі Сущенка, а Микола – у справах Чийгоза і Джемілєва), цей конфлікт знову виліз назовні. У нашій професії є правило, яке забороняє адвокату коментувати справи, в яких він не бере участі, а також забороняє критикувати дії іншого адвоката. Це правило захищає адвоката від критики з боку колег, воно захищає адвокатську корпорацію, а також захищає від ризику сказати дурість», - пояснив адвокат.

За його словами, якби Марк та Микола дотримувалися написаного в кодексі адвокатів, нинішньої конфліктної ситуації між ними не було б.

«Нас трьох в Україні знають переважно завдяки «справі Савченко». І коли мої колеги розповідають про мою кваліфікацію, про мої зв’язки в Україні і закидають те, що я – агент Медведчука, вони кажуть неправду. Нині Микола Полозов виклав це прямим текстом у Facebook. До цього були лише натяки. Ви їм більше вірите тому, що у них є репутація, яку вони заробили в Україні, захищаючи Надію. Але насправді ця репутація є результатом нашої спільної роботи, у ній є також і моя частка! Я попросив Надію Савченко дати дозвіл розкрити адвокатську таємницю у цій справі, вона дозволила. Так вийшло, що тривалий час з Миколою і Марком ми працювали без конфлікту, оскільки наші розбіжності стосувалися тільки особистих амбіцій. Марк вважає, що у політичних справах виправдовувальні вироки неможливі і єдиним способом захисту є дія в публічній площині. З цим я погоджуюся. Але з цього не випливає, що захист може собі дозволити нехтувати «домашньою роботою», тобто не вживати всіх заходів для захисту так, якби у нас був справжній суд, справжнє слідство», - розповів Новіков.

Адвокат зазначив, що тут, в Україні, весь час своєї роботи він шукав нові докази невинуватості Савченко.

«Марк не вважав це важливим, тому вони з Миколою дозволяли мені діяти на власний розсуд. Якоїсь миті Марк і Микола втратили зв'язок з реальністю. Український адвокат Олександр Плахотнюк працював з Києва, як представник Надії він мав змогу отримувати документи від української сторони і передавати нам. Марк і Микола вважали і вважають досі, що моя робота в Києві зводилася до того, щоби приїхати до Києва, зустрітися з Плахотнюком, забрати у нього документи і привезти їх до Москви. Але це не так, і про це знають журналісти, які висвітлювали цей процес. Вони обіцяли це робити у тому ключі, аби не зашкодити захисту», - підкреслив адвокат.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: