Польща та Угорщина заблокували бюджет ЄС і план відновлення економіки на 1,8 трлн євро

Польща та Угорщина заблокували бюджет ЄС і план відновлення економіки на 1,8 трлн євро
Між Брюсселем, Польщею та Угорщиною існує затяжний конфлікт через питання дотримання прав людини
Фото: Alex Mihis/Flickr

Польща та Угорщина заблокували бюджет через суперечку з Брюсселем щодо дотримання прав людини

Польща і Угорщина відхилили проект бюджету Євросоюзу на 2021-2027 роки та план порятунку економіки союзу після пандемії. Зокрема, мова йшла про схвалення плану допомоги обсягом 1,8 трлн євро. 

Як повідомляє Польське радіо, блокування відбулося через наявність у плані спеціального механізму, який ставить в залежність виділення коштів ЄС від дотримання верховенства права.

Через рішення Польщі та Угорщини, 17 листопада проект бюджету буде повторно розглянутий міністрами ЄС  а в четвер, 19 листопада, – лідерами 27 країн під час відеоконференції.

Між Брюсселем, Польщею та Угорщиною існує затяжний конфлікт через недотримання двома країнами прав людини.

Зокрема, уряди Угорщини та Польщі відмовляються виконувати квоти ЄС щодо біженців, Будапешт навіть ухвалив урядовий законопроект про криміналізацію допомоги мігрантам. Через це у 2018 році Єврокомісія ухвалила рішення подати до суду ЄС на Угорщину через недотримання міграційного законодавства блоку і ухвалення таких спірних законів щодо мігрантів.

Глава МЗС Угорщини Петер Сійярто оголосив, що Будапешт створить разом з Варшавою аналітичний центр, який допоможе обом країнам протидіяти «панівним ліберальним» ідеям Брюсселю.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: