Рада проголосувала за законопроєкт про зняття недоторканності, автором якого є Порошенко

Рада проголосувала за законопроєкт про зняття недоторканності, автором якого є Порошенко

Документ передбачає скасування недоторканності з 2020 року

Цієї ночі Верховна рада України схвалила за основу в першому читанні законопроєкт №7203, який передбачає зняття недоторканності з народних депутатів.

За відповідний законопроєкт №7203, як відомо, проголосували 363 народних депутати.

Законопроєкт №7203 був зареєстрований у парламенті VIII скликання п’ятим президентом Петром Порошенком. Ним передбачено виключення зі статті 80 Конституції положення, що гарантує парламентаріям депутатську недоторканність, а також неможливість бути притягнутими до кримінальної відповідальності, затриманими чи заарештованими без згоди Верховної Ради.

Таким чином, у статті 80 Конституції залишиться норма про те, що народні депутати не несуть юридичної відповідальності за результати голосування, або висловлювання в парламенті та його органах, за винятком відповідальності за образу чи наклеп.

Передбачається, що закон набере чинності з 1 січня 2020 року. Перед голосуванням законопроєкт №7203 був включений до порядку денного.

Варто також відмітити, що законопроєкт Порошенка наразі на сайті парламенту зареєстрований за датою 30.08.19р.

screenshot_1_54

Як відбувалося обговорення і голосування - дивіться на відео:

Недоторканність – це юридична гарантія правового статусу окремих категорій осіб, зокрема і депутатів, що полягає в захисті від примусу, який міг би бути застосований за звичайних обставин.

Недоторканність може розрізнятися за тим захистом, який вона надає своїм носіям, часом дії, силою, підставою виникнення тощо.

В Україні депутатська недоторканність, фактично, є необмеженою, а самих парламентарів без погодження Ради не можна затримувати навіть на місці злочину.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: