Росія не виконує своїх зобов′язань в рамках взаємної синхронізації електромереж – «Укренерго»

Росія не виконує своїх зобов′язань в рамках взаємної синхронізації електромереж – «Укренерго»
В.о. директора НЕК «Укренерго» Всеволод Ковальчук

Говорячи про об'єднання енергосистем України та Європи пан Ковальчук зазначив, що в електроенергетичному секторі Україна продовжує залежати від Росії

Російська Федерація де-факто вже не виконує своїх функцій в рамках взаємної синхронізації електромереж та порушує зобов’язання за договором про аварійну допомогу.  Про це заявив в.о. директора НЕК «Укренерго» Всеволод Ковальчук під час виступу на Міжнародному енергетичному форумі «Тиждень Відкритої Енергетики» (Open Energy Week), який цього тижня проходить у Києві.

Говорячи про об'єднання енергосистем України та Європи пан Ковальчук зазначив, що в електроенергетичному секторі Україна продовжує залежати від Росії.

«Один із чинників нашої енергозалежності – синхронізація електромереж України, Росії та Молдови. Частоту і потужність в нашій енергосистемі регулює Російська Федерація, як власник більшості генеруючих потужностей. Ми також не маємо можливості вільно торгувати електроенергією в рамках існуючого об’єднання, і багато інших чинників. Тому ситуація в будь-якому випадку потребує змін», – заявив Всеволод Ковальчук і наголосив на необхідності об′єднання ОЕС України з європейською енергосистемою ENTSO-E.

За словами в.о. директора НЕК «Укренерго», альтернативи об’єднанню з ENTSO-E немає. Втім, угода про синхронне об’єднання з ENTSO-E передбачає, що без Молдови Україна не приєднається до енергосистеми Європи, так само як і Молдова без України.

«Інтеграція потрібна заради вирішення безпекового аспекту, а також заради економічних вигод, які в майбутньому може отримати економіка України. В першу чергу має відбутися технічна інтеграція, створення інфраструктури, яка дозволить об’єднати ринки. В технічному аспекті потрібно досягти відповідності вимогам ENTSO-E – забезпечити самостійне регулювання частоти та потужності, регулювання напруги та реактивної потужності, впровадити заходи захисту енергосистеми у відповідності зі стандартами ENTSO-E та інше», – повідомив Всеволод Ковальчук. 

Керівник НЕК «Укренерго» висловив сподівання, що Україна зможе зробити це менше ніж за 5-6 років, а за 3,5 роки зможе дійти до початку тестування в ізольованому режимі.

Форум Open Energy Week – це 5 днів професійної та відкритої дискусії, обміну досвідом та планами розвитку паливно-енергетичної галузі України між досвідченими фахівцями ПЕК, інвесторами, представниками влади та експертами. Модератор Форуму – Голова Ради Всеукраїнської Енергетичної Асамблеї, екс-міністр енергетики України Іван Плачков.

Пряму трансляцію другого дня Форуму можна переглянути за посиланням: 

Міжнародний енергетичний форум проходить 23-27 жовтня за адресою: «Гольф Центр Київ» / Гранд Хол, Оболонська набережна, 20.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: