Росія руйнує - Україна платить? Ще один переселенець з Донбасу відсудив в уряду 4,6 млн за житло

Росія руйнує - Україна платить? Ще один переселенець з Донбасу відсудив в уряду 4,6 млн за житло
Зруйновані будинки у Пісках

Ще 20 тис. грн моральної шкоди мешканцю селища Піски повинні компенсувати Кабмін і Державна казначейська служба

Печерський районний суд Києва частково задовольнив позов мешканця селища Піски Донецької області Сергія Корсуна до Кабінету міністрів України і Державної казначейської служби і присудив стягнути 4,59 млн грн матеріальної шкоди.

Про це повідомляє «Главком» з посиланням на рішення суду від 11 вересня.

Позивач виставив фінансові претензії за зруйнований будинок, в який влетіло декілька артилерійських снарядів. Це сталося 18 липня 2014 року під час проведення антитерористичної операції зі звільнення окупованих територій російськими найманцями.

У суді на користь Корсуна свідчили в.о. голови сільради села Піски та односельчанка. За словами посадовця, будинок позивача, в який попало декілька снарядів, було повністю зруйновано; «водопостачання відсутнє, світла немає, а ремонт в будинку був дорогий».

Інший свідок підтвердила, що з 1997 року проживала в Пісках. З першого дня бойових дій в селищі пропали вода і газ. Увесь період перебування у вказаному селищі продовжувались обстріли житлових будинків. У позивача був красивий будинок, обладнаний всім необхідним, зі свіжим ремонтом.

За результатами судової будівельно-технічної експертизи від 12 липня 2018 року, проведеної донецьким науково-дослідним інститутом судових експертиз, на початок 2014 року вартість ремонтно-відновлювальних робіт по пошкодженому житловому будинку Корсуна становила 4,59 млн грн.

Столичний суд зробив висновок, що загальновідомим фактом є те, що на території Донецької та Луганської областей пошкоджені (зруйновані) об'єкти соціальної і транспортної інфраструктури, житлового фонду та системи забезпечення життєдіяльності в період проведення антитерористичної операції з деокупації частини територій Донбасу.

Крім цього, суд зобов’язав стягнути солідарно з Кабінету міністрів України та Державної казначейської служби України 20 тис. грн моральної шкоди на користь позивача.

Нагадаємо, що передмістя Донецька — селище Піски — одне з тих, що найбільше постраждало від бойових дій. 21 липня 2014 року сили антитерористичної операції взяли його під контроль. На кінець серпня 2015 року через війну з російсько-терористичними підрозділами з Пісків евакуювали 14 мешканців; в селищі залишилося шість осіб постійних мешканців при населенні понад 2 тис. осіб до воєнного періоду.

Як повідомляв «Главком», подружжя Юрія та Ірини Воробйових 5 вересня виграло суд до держави Україна в особі Кабміну і Державної казначейської служби щодо відшкодування матеріальної та моральної шкоди загальною сумою 25 млн грн, завданої під час бойових дій на окупованій території Донбасу.

Апеляційний суд Києва 15 червня 2017 року погодився з рішенням суду першої інстанції і підтвердив стягнення 6 млн 705 тис. грн з держави Україна на користь сім’ї пересенців, яка втратила будинок у селищі Водяне Донецької області внаслідок бойових дій.

Також читайте інтерв’ю «Главкома» «25 млн грн за зруйноване житло на Донбасі. Переселенець Юрій Воробйов про свою першу перемогу у суді»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: