Російська пропаганда може використовувати роками справу Скрипалів, - Aftenposten

Російська пропаганда може використовувати роками справу Скрипалів, - Aftenposten
Сергій Скрипаль

Британці мають доводити свої звинувачення. Росіянам достатньо просто посіяти сумнів, - норвезьке видання

Російська пропаганда може ще дуже довго послуговуватися «справою Скрипалів»сум як аргументом на користь упередженого ставлення до РФ Європи, пише норвезьке видання Aftenposten

У статті йдеться: теза про те, що нервово-паралітичний газ був вироблений в Росії, є найболючіша для британського уряду. Міністр закордонних справ Борис Джонсон стверджував, що лабораторія британських збройних сил «абсолютно категорична» в тому, що доза «новачка» родом з Росії.

Річ у тім, що спершу стверджувалося, що «новачок» проводиться тільки в Росії. Пізніше з'ясувалося, що нервово-паралітичний газ виробляється також і на Заході. Зараз же стверджується, навпаки, що західні країни виробляють «новачок» лише як ланка у виробництві протиотрути, зазначає видання.

Британський уряд спробував впоратися з цією проблемою, заявивши, що це завдання розвідувальної служби, а не лабораторії - з'ясовувати, звідки отрута. Радник з питань національної безпеки Великобританії Марк Седвілл сказав на парламентських слуханнях у Лондоні 1 травня, що у влади, як і раніше, немає жодного підозрюваного. Так воно залишається і до цього дня.

«Нічого дивного. Розслідування може зайняти час. Питання, однак, в тому, чому британський уряд у березні так сильно, практично істерично, відреагував на те, що сталося. Багатьом запам'ятається ця справжня словесна війна між західними країнами і Росією, а також лавиноподібна висилка дипломатів», - зауважує Aftenposten.

Частина відповіді полягає в тому, що британці надали докази того, що за вбивством з використанням отрути ще одного російського агента у Великобританії, Олександра Литвиненка, стояли два російських агенти розвідки. Обидва знаходяться в Росії, до суду їх не притягнуто. Прем'єр-міністр Тереза Мей назвала «дуже ймовірним» те, що за всім стояла Росія. «Проблема полягає в тому, що британці повинні доводити свої сильні твердження, росіянам же не треба робити нічого іншого, крім як сіяти сумніви. Останнє багато легше, і про це Мей і її людям варто було б подумати раніше», - підкреслює видання.

Російська влада бреше про все. Наприклад, вони продемонстрували справжній політ фантазії, щоб посіяти сумнів у тому, що малайзійський пасажирський літак над Україною в 2014 році був збитий російською ракетою, хоча це підтверджено документально. Але і росіяни, і їх прихильники на Заході люблять парирувати, посилаючись на те, що і західні можновладці не завжди кажуть правду.

«Якщо британська поліція не докопається до самої суті в справі Скрипаля, вона буде використовуватися російською пропагандою роками», - резюмує видання.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: