РПЦ може помиритися з Константинополем, бо розрив не підтримує світська влада Росії, - експерт

РПЦ може помиритися з Константинополем, бо розрив не підтримує світська влада Росії, - експерт
Вселенський патріарх Варфоломій

Це не перший конфлікт між Константинополем і Москвою

У 1996 році Москва вже розривала євхаристійне єднання з Константинополем через те, що Константинополь тоді надав автономію православним парафіям на території Естонії. Але тоді Москва увімкнула «задню», через кілька місяців прийняла умови Константинополя і погодилася, що на одній території можуть існувати дві канонічні юрисдикції. Хоча до цього вперто доводила, що це неможливо. Про це в інтерв’ю «Главкому» нагадав доктор філософських наук, професор, релігієзнавець Олександр Саган.

За словами експерта, у випадку з Україною матимемо подібну історію, адже світська російська влада не підтримує бажання патріарха Кирила повністю розірвати євхаристійне єднання з Вселенським патріархатом. «Під час засідання синоду РПЦ 8 вересня цю позицію озвучив Дмитро Пєсков (прес-секретар Путіна тоді заявив про те, що «найкращим» сценарієм (підсумком синоду) буде «збереження єдності православного світу» - «Главком»). У рішення синоду якраз додали пункт про те, що слід накласти персональні санкції на патріарха Варфоломія і його єпископів, але євхаристійне спілкування не розривати», - нагадує релігієзнавець.

Саган додає, що через деякий час, коли росіяни зрозуміють, що ситуацію не можна змінити, вони погодяться на ті реалії, що склались. «Це може тривати роками. Але новий Московський патріарх, думаю, вимушений буде визнати нові реалії», - впевнений професор.

Як повідомлялося, синод Константинопольського патріархату 11 жовтня ухвалив, що у 1686 році Київську митрополію Руській церкві передали незаконно

Нагадаємо, святійший патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет заявив, що найближчим часом буде скликаний архієрейський собор для об'єднання трьох церков.

Слід зауважити, що 15 жовтня у РПЦ заявили, що члени Священного синоду «визнали неможливим подальше перебування в євхаристійному спілкуванні з Константинопольським патріархатом».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: