Шмигаль та Степанов мають пояснити, куди поділися 300% лікарських надбавок – «Євросолідарність»

Шмигаль та Степанов мають пояснити, куди поділися 300% лікарських надбавок – «Євросолідарність»

Прем'єр Денис Шмигаль і глава МОЗ Максим Степанов

Фото: Кабмін

Нардепи вимагають від урядовців звіту про надбавки медикам

Очільник уряду Денис Шмигаль та міністр охорони здоров’я Максим Степанов мають пояснити, чому досі не виконується норма закону, яка передбачає виплату медпрацівникам надбавок у 300% за боротьбу з коронавірусною інфекцією. Про це йдеться у депутатському зверненні, яке спрямували урядовцям лідер «Європейської солідарності», п’ятий президент Петро Порошенко та народні депутати з фракції «ЄС». 

У зверненні йдеться, що посадовці мають негайно вжити заходів для здійснення передбачених законом виплат. А винуватці у затримці виплат мають бути притягнуті до відповідальності – наполягають в «Європейській солідарності». 

«Уже  другий місяць триває фактичне ігнорування приписів законодавства щодо належного соціального забезпечення медичних працівників,  задіяних у ліквідації епідемії та лікуванні хворих на Covid-19. Ця ситуація зумовлює акції протесту з боку медпрацівників, кількість та розмах яких наростає. Неефективні дії з боку органів виконавчої влади лише загострюють соціальну напругу в суспільстві, а медики залишаються незахищеними і соціально вразливими. Все це негативно позначається на спроможності медичної галузі ефективно протидіяти поширенню пандемії, підриває авторитет державної влади, поширює зневіру в суспільстві», – йдеться у зверненні. 

Наразі відомо, що МОЗ направило відповідні листи до голів обласних державних адміністрацій, щоб вони відзвітували щодо кожного медичного закладу та медичних працівників, які бюджетні суми і як саме були виплачені. У політсилі Порошенка вимагають оприлюднити інформацію і вжити заходів. 

«У зв’язку з гостротою соціальної проблеми, що виникла, а також керуючись статтею 16 Закону України «Про статус народного депутата України», вимагаємо невідкладно вжити всіх передбачених законодавством України заходів щодо забезпечення раціонального, ефективного та цільового використання бюджетних коштів, призначених для протидії поширенню коронавірусної хвороби Covid-19 та підвищення рівня соціального захисту медичних працівників, задіяних у ліквідації епідемії та лікуванням хворих на Covid-19», – зазначають депутати. 

У зверненні політсила також просить поінформувати про те, як виконавча влада використовує багатомільярдні суми, виділені парламентом для боротьби з епідемією. 

Отже, «Європйська солідарність» вимагає від урядовців прозвітувати:

  • про кількість коштів на казначейському рахунку, призначених для протидії поширенню коронавірусної хвороби;
  • про здійснення виплат медичним працівникам;
  • про кількість коштів, направлених з Державного бюджету закладам охорони здоров’я, які надають медичну допомогу пацієнтам з коронавірусною хворобою;
  • про те, як і в яких обсягах вони були виплачені;
  • про виконання закладами охорони здоров’я, які надають медичну допомогу пацієнтам з коронавірусною хворобою,
  • та щодо вимог стосовно здійснення додаткових доплат медичним та іншим працівникам згідно з чинним законодавством. 

Разом з тим, виконавча влада має повідомити про те, які заходи вживаються для встановлення осіб, винних у порушенні бюджетної дисципліни, розтраті та іншому нецільовому використанні бюджетних коштів, що призвели до невиплат відповідних коштів працівникам закладів охорони здоров’я, та притягнення винних осіб до передбаченої законом відповідальності.

До слова, міський голова Чернівців Олексій Каспрук в інтерв’ю «Главкому» заявив, що грошей для боротьби з Covid-19 вистачає. Місто отримало 100 тис. грн на лікарню – на 150 працівників.

Нагадаємо, міністр охорони здоров’я Максим Степанов пообцяв, що медики отримають підвищену на 300% зарплату найближчим часом.

Раніше Зеленський доручив місцевим чиновникам якнайшвидше погасити борги перед медиками. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: