Мер Чернівців Олексій Каспрук: На півтори сотні медиків отримали 100 тис. Це точно не 300% надбавки

Мер Чернівців Олексій Каспрук: На півтори сотні медиків отримали 100 тис. Це точно не 300% надбавки
Міський голова Чернівців Олексій Каспрук

«70 млн грн з ремонтів доріг і шкіл пішли на Covid-19»

Станом на сьогодні на Буковині вже понад 2 тис. хворих на Covid-19. У самих Чернівцях зафіксовано сім сотень випадків інфікування. До боротьби коронавірусом залучені три міські лікарні, у яких уже немає вільних місць. Обласна влада пообіцяла допомогу місту: до прийому хворих готується Чернівецький обласний шпиталь ветеранів війни. Але, судячи з усього, область готова допомагати не безплатно. «Звертаюсь до вас розглянути питання щодо можливості дофінансування медикаментів та засобів індивідуального захисту для надання медичної допомоги хворим на Covid-19», ідеться в листі до міського голови за підписом заступниці голови облдержадміністрації Наталії Гусак.

Зважаючи на складність ситуації з ліжко-місцями, міська влада вже підготувала площі муніципального стадіону і оздоровчого комплексу «Олімп» для прийому хворих. Чиновники обіцяють залучити ці об’єкти у крайньому випадку. А поки сподівання не лише на допомогу області, а й центральної влади, адже місто здійснює непередбачені видатки.

З цих проблем «Главком» і почав розмову з міським головою Чернівців Олексієм Каспруком.

У трьох міських лікарнях закінчилися. Де розміщуватимете хворих тепер?

Є три лікарні у міста, №1, №3, №4. Перша лікарня і так переповнена. Ми планували розмістити там 61 хворого, а зараз разом з реанімацією там під 80. У міських лікарнях місця закінчилися, область запевняє, що є готовий (для прийому хворих) шпиталь для ветеранів війни. Не знаю, наскільки він готовий. Ще є один санаторій протитуберкульозний, який у нас нещодавно закрили. Також не знаю, в якому він стані. Є ще новий перинатальний центр.

Якщо лікарні переповнені, чому місто раніше не зверталося по допомогу?

Ми справлялися самі. У нас був і є план розгортання (збільшення кількості ліжко-місць), він затверджений областю. Щодо області, то на першому етапі у нас взагалі тільки одна лікарня №1 була визначена такою, яка задіяна у боротьбі з Covid-19. А вже потім до неї додалися інші.

Ви раніше говорили, що для прийому хворих може бути переобладнаний стадіон і фізкультурно-оздоровчий центр «Олімпія». Вже відмовилися від цієї ідеї?

Не відмовилися, тримаємо в резерві на крайній випадок. Там майже все готово. Я думаю, що за день-два ми можемо ввести в експлуатацію. Ліжка ми уже встановили.

Ви не впевнені, що ці об’єкти будуть задіяні, але певні роботи в них уже проведені. Для чого витрачали кошти?

Ми ж динаміку (кількості хворих на Covid-19) не розуміли, якою вона буде. Вона ж могла би бути набагато гіршою, якби не карантин. Що стосується робіт, то ми не робили нічого такого, щоб можна було сказати, що гроші на вітер: купили ліжка. Коли все закінчиться, ми передамо ці ліжка для наших лікарень. Старі спишемо, які вже давно треба було списати. Ми на цих об’єктах (стадіон і центр «Олімп») зробили систему вентиляції, санвузли поремонтували.

В яку суму це обійшлося? Може, було б доцільніше використати ці кошти на засоби індивідуального захисту, яких завжди бракує?

У нас є кошти. Ми їх виділили на ті ж засоби захисту. Проблеми бувають із постачальниками, доставкою, дефіцитом певним засобів, а кошти на боротьбу з Covid-19 у нас є.

Минулого тижня ви мали розмову головою Чернівецької ОДА і просили допомоги. Яку саме  і чи отримали?

Область надіслала мені лист про те, що вони готові переобладнати шпиталь ветеранів війни, але там треба дивитися, наскільки персонал буде готовий працювати з коронавірусними хворими. Бо в мене, наприклад, у лікарні №3 десь до 10 медпрацівників звільнилися, коли дізналися, що будуть  приймати хворих на Covid-19. Це абсолютно нормально (звільнятися), адже є медпрацівники старшого віку, медсестри, санітарки. Вони розуміють небезпеку: це для них може закінчитися дуже плачевно. Є медики, які далеко живуть. Лікарів нам не вистачає, так щоб ми могли спокійно у штатному режимі працювати. Люди працюють, бо варіантів інших немає. Так от, область планує переобладнати шпиталь для прийому хворих коронавірусом і попросила в нас гроші.

Чернівецька ОДА звернулась за допомогою у боротьбі з коронавірусом до місцевої влади Чернівців

(для перегляду натисніть на зображення)

Ви виконаєте те, що у вас просять?

Ми розуміємо, що це потрібно, хворіють чернівчани. У лікарні потрапляють мешканці міста, територіальної громади, ми будемо робити все, щоб забезпечити їх лікування. Відмовимося від капітальних видатків цього року, зарплати чиновникам вже зменшені і будемо зменшувати далі, напевно, і скорочувати доведеться. Тут не йдеться про гроші. Там немає суми, але я розумію що це мінімум 1-1,5 млн грн.

Тобто ви погоджуєтеся заплатити області?

А куди діватися? Але у мене є питання: є державний Фонд боротьби з Covid-19, як це юридично грамотно виконати, адже це обласна установа (шпиталь ветеранів війни), вона в об’єднаній власності територіальних громад області. Якось будемо викручуватися, щоб знайти якийсь механізм. Ми платимо податки, місто платить податки, чернівчани платять податки, частина цих податків йде в обласний бюджет. Чому в цій ситуації ми маємо ще й додатково зі своїх податків доплачувати за лікування?

Чи питали про це обласну владу? Що вам відповідають?

Лист тільки прийшов до нас 4 травня. Ми думаємо, як виділити ці гроші, чи просто варто передати засоби захисту, чи може відрядити туди медичних працівників з розхідними матеріалами. Тобто ми шукаємо законний механізм, аби цю допомогу надати. Адже тут ще один момент: потім же ж прийдуть перевіряти нас і можуть сказати, що відбулося незаконне використання коштів, не за бюджетним кодексом тощо.

Ви заявляли, що у Чернівцях буде адаптивний карантин. Що це означає?

Адаптивний — це не ми придумали, це придумали в Кабміні. Ми чітко розуміємо, що не можемо виходити з епідемії такими темпами, якими виходять інші регіони. От наприклад, Черкаси. Вони вийшли, у них десь 300 людей на всю область захворіли, а у мене — близько 700. Переповнені три лікарні. І це тільки ті, які протестовані, є ще ті, які очікують на результати тестування. Із тестами, на жаль, є затримка у п’ять і більше днів. Тобто казати, що завтра все відкрити, знімати маски і дозволити йти до ресторанів, буде неправильно, тому що ми зайдемо в піке.

То яким чином пом’якшуватимете?

Насамперед, я хочу отримати документ, який називається постанова Кабміну. Коли я його отримаю, розумітиму, що там прописано, як прописаний для Чернівецької області вихід (з карантину). Як сказав очільник області, лише обласна комісія ухвалюватиме рішення (щодо послаблення карантину).

У Чернівецькій області станом на ранок 7 травня офіційно підтверджено 2048 випадків коронавірусної інфекції Covid-19 (інфографіка: molbuk.ua)У Чернівецькій області станом на ранок 7 травня офіційно підтверджено 2048 випадків коронавірусної інфекції Covid-19 (інфографіка: molbuk.ua)

У Чернівцях нещодавно протестували підприємці, вимагали дозволити торгівлю на ринках. Область відповідала відмовою. Ви згідні з керівництвом області?

Будемо відстоювати інтереси територіальної громади, підприємців міста. Найголовніше — аби рішення приймали професіонали. А це лікарі-епідеміологи, санітарні лікарі, тобто вони мають прийти і сказати, чи має ринок працювати. Визначити: якщо ми ринок закриємо, тоді буде менша захворюваність? У нас вже була ситуація з продовольчими ринками (які закрили), то виявилося, що відповідальність (за їх закриття) на себе ніхто не взяв. Обласна влада прийняла рішення зобов’язати органи місцевого самоврядування, у тому числі Чернівецьку міську раду, припинити роботу ринків. Ми зібралися міською комісією, рішення не прийняли: не набрало воно голосів (рішення щодо дозволу ринкам продовжити працювати), тому ми просто довели до відома адміністрації ринків рішення обласної комісії.

Обласна влада вже повідомила, що до завершення карантину не поновлюватиме курсування приміського сполучення. Якщо говорити про громадський транспорт у Чернівцях, як зміниться його робота після 11 травня?

Громадський транспорт не заборонений, у нас діє винятково наше обмеження – встановлений графік руху електротранспорту. Є чітко прописані Кабміном умови, за яких працювати може громадський транспорт. Можливо, розглядатимемо питання про збільшення кількості громадського транспорту на маршрутах.

На вашу думку, хто повинен мати першочергове право регулювати жорсткість карантину, і, відповідно, брати відповідальність за рішення: центральна чи муніципальна влада?

Має бути якійсь двобічний рух. Ні для кого не секрет, що ситуацію на місцях бачать краще, ніж з Печерських пагорбів. У нас були селекторні наради з усіма мерами міст із президентом, з головами адміністрацій.

У Чернівцях наразі зафіксовано 683 випадки коронавірусної інфекціїУ Чернівцях наразі зафіксовано 683 випадки коронавірусної інфекції

Чи доносили ви цю свою думку до керівництва держави, вас почули?

Звичайно, стосовно деяких позицій у мене залишилися запитання. Найбільше мене тривожить момент фінансів. Я вже говорив, грошей для боротьби з Covid-19 вистачає. Але мова ж іде про те, що ми забираємо кошти з інших статей для того, щоби пустити їх боротьбу з епідемією. Забираємо зокрема із капітальних видатків. У нас був минулорічний нерозподілений залишок, який зазвичай навесні ми спрямовували на дороги, ремонти шкіл і садочків. Цього разу ми ці гроші майже повністю спрямували на медицину, це під 70 млн грн. Було би дуже чудово, аби ми розуміли, яким чином ці видатки громадам будуть компенсовані.

Що на це відповідає уряд?

Нам пообіцяли, що компенсують. Говорили про це на селекторних нарадах, говорив про це прем’єр-міністр. Наведу вам один приклад. Озвучили вже всі інформацію про те, що 300% до зарплати отримають лікарі, які працюють з Covid-19. Але ми отримали 100 тис. грн на лікарню – на 150 працівників. Це точно не 300% до окладу медиків. Ми, місто, доплатили від 7 тис. грн до 15 тис. грн медпрацівникам за роботу в такому екстреному режимі. Надія, що ці власні гроші, які ми перекинули на боротьбу з Covid-19, повернемо, є. Але зараз ми зазнаємо величезних збитків, здійснюємо видатки, які у нас не були заплановані. Недоотримуємо кошти.  Ми порахували, що лише на засоби захисту на травень-червень потрібно буде виділити приблизно 15 млн грн.

То коли компенсують гроші і в який спосіб це відбуватиметься?

Для цього, мабуть, щотижнево мають проходити селекторні наради за участю мерів. Мехінізмів багато (для компенсацій). Кошти, які потрібно було витратити на ремонт доріг, витратили на Covid-19. Це треба робити, це життя і здоров’я людей. Але значить, виділіть нам кошти на дороги! Ми кажемо урядовцям: от ви ухвалили рішення про те, що громадяни можуть під час карантину не сплачувати за комунальні послуги (принаймні до кінця місяця). За це їм не нараховуються штрафи. У когось дійсно немає грошей, аби купити їсти, все розуміємо. Але тоді давайте зробимо так, щоби комунальним підприємствам з водопостачання, теплопостачання також не нараховували штрафи і пені, можна вони також не платитимуть за електроенергію і за газ? Відповіді поки що немає. А це означає, що ми з міського бюджету маємо накачувати ці підприємства грошима. Бо треба заплатити зарплату, потрібно також вже починати готуватися до наступного опалювального сезону. А на підприємстві немає грошей. Оплата за послуги (від громадян) впали катастрофічно. Тому я дуже переживаю за опалювальний сезон, і не тільки я, мої колеги (міські голови) також. В уряді нам відповіли, що нас, наші проблеми почули, будуть думати.

Чи цікавиться президент ситуацією у місті, яке, по суті, є епіцентром пандемії в країні, особисто у вас?

Ні, ми не спілкувалися з президентом.

Однією з великих проблем для України і Буковини особливо є масові захворювання медиків. Яка ситуація з забезпеченням їхнього захисту? Чи менше зараз інфікувань лікарів порівняно з тим, як було на початку епідемії?

Медики хворіли не ті, які надавали допомогу хворим на Covid-19, а насамперед медпрацівники інших відділень лікарень, не інфекційних. Хворі іноді самі не знали, що вони носії інфекції, тому ставалися зараження. Медики у нас усім забезпечені. Не можу сказати, що я можу спокійно спати, що у мене є складські запаси на місяць-два. Бо різне буває, постачання може затриматися. Але вирішуємо проблеми, слава богу, є де взяти засоби захисту.

В інтерв’ю «Главкому» очільник області Сергій Осачук розповів, що до Чернівців з Києва літаками регулярно надходить допомога: ліки, засоби захисту. Яка частина цієї допомоги перепадає місту?

Так, частину нам передають. Важко сказати по обсягах, але за деякими позиціями – 10%-15%. Облік ведеться, але ми поки не зводили усі цифри.

Хто найбільше допомагає місту боротися з коронавірусом?

Є бізнесмени. Важко їх називати, аби когось не забути. Багато з них напряму працюють з лікарнями, про всіх я можу і не знати. У нас є Клуб підприємців Буковини (громадська організація), вони допомагають. Є окремі підприємці Олег Охотський, В’ячеслав Добровольський, серйозну допомогу нам надала «Нова пошта», яка у перші дні суттєво нас усім забезпечила. І Максим Бурбак, і Арсеній Яценюк, і Андрій Пишний, і Михайло Папієв допомагають. У нас є міський благодійний фонд, куди підприємства перераховують кошти, і напрямку підприємства оплачують постачальникам. Самі також десь закуповують обладнання, засоби захисту, самі привозять у лікарні.

У яку суму можна оцінити цю допомогу?

Це мільйони гривень. От привозять апарати штучної вентиляції легень, важко порахувати (вартість)

Скільки таких апаратів у міських лікарнях, наскільки вони задіяні?

Можу сказати, що ми забезпечені апаратами штучної вентиляції легень. Їх нам і привезли, і ми за свої гроші також купували. Ми так вирішили, що у лікарню №1 у нас звозять усіх важких хворих, у реанімації в тій лікарні в нас 17 апаратів штучної вентиляції легень. За весь цей час при всій завантаженості лікарень максимум чотири людини одночасно перебувало на цих апаратах.

У багатьох містах люди уже відверто ігнорують масковий режим на вулицях. Чи є втома у чернівчан, чи дотримуються вони маскового режиму?

Відчувається (втома). Але може у нас трохи більше свідомі люди, у  масках більше людей ходить, але теж не всі. 

Як переконуєте людей у необхідності дотримання режиму?

Зараз, мені здається, слова вже нічого не змінять. Можливо, треба буде змінювати законодавство, яке стосується штрафів за порушення карантинних умов. Щоби штрафи були підйомними, відповідали покаранню і сприймалися судами. Тобто слід виписати цей механізм в законодавстві по-іншому, простіше.

Міський голова Черкас Анатолій Бондаренко каже, що серед мерів обговорюють створення нової партії мерів. Чи поділяєте ідею створення такої партії та чи є ви учасником таких переговорів?

Ідея ця вже давно обговорювалася. Думаю, шанс на життя в цієї ідеї є. Але знаєте, за партію в мене менше за все часу зараз думати. Побачимо ще який закон регулюватиме місцеві вибори. Потім треба буде для себе ще рішення прийняти, чи йти на них.

У 2014 році ви перемогли на виборах міського голови з результатом 54%. Якою підтримкою містян користуєтеся зараз?

Не можу сказати, що суттєво змінився (рівень підтримки) за останні роки.

Чи пов’язані ви з партією «Народний фронт», від якої свого часу балотувалися до парламенту?

Давним давно я вже не в «Народному фронті».

Михайло Глуховський, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: