«Слуги» хочуть віддати Портнову і Вовку відбір суддів в Україні – Громадська рада доброчесності

«Слуги» хочуть віддати Портнову і Вовку відбір суддів в Україні – Громадська рада доброчесності
Андрій Портнов, колишній перший заступник глави адміністрації президента-утікача Віктора Януковича
Фото: DW

Як тільки суддів призначать, звільнити їх буде практично неможливо – такий закон

Наступного пленарного тижня Верховна Рада планує проголосувати законопроєкт №3711-д, який усуває міжнародних експертів від обрання Вищої кваліфікаційної комісії суддів, яка повинна буде призначити майже 3700 суддів – це приблизно половина всього суддівського корпусу. Про це повідомив у Facebook координатор Громадської ради доброчесності Михайло Жернаков.

«Усі бачили вчорашню історію з фактичним руйнуванням е-декларування? Ловіть апокаліпсис не меншого масштабу, тільки про суди. Наступного пленарного тижня «Слуги» планують віддати в руки Портнову і Вовку добір половини всіх суддів в Україні. А це означає повний і безперешкодний їхній контроль за всією судовою системою років так на 30», – розповів він.

«Пояснюю чому. Ви, напевно, чули, що зараз в судовій системі вже є 2000 вакансій. До кінця року ще 1752 суддів досягнуть віку, коли зможуть піти в відставку. Додайте до 2000 навіть частину від 1700 – це вже приблизно половина всього суддівського корпусу. Усіх суддів в Україні добирає Вища кваліфкомісія суддів. Попередній склад ВККС був звільнений законом 2019 року, а нову мали набрати на конкурсі за участі незалежних міжнародних експертів. Так от, наступного пленарного тижня Рада планує проголосувати проєкт 3711-д. Там замість дієвого фільтру міжнародників (вони будуть комісії, але вирішального голосу не матимуть) майбутні члени найважливішої суддівської комісії проходитимуть подвійний фільтр суддівської мафії – спочатку Ради суддів, а потім – Вищої ради правосуддя», – пояснив Жернаков.

«Обидва органи вибрані або частково, або повністю чинними корумпованими суддями. ВРП, наприклад, має в своєму складі дочку ката останнього розстріляного совєтами бандерівця в 1989 році Івана Гончарука Інну Плахтій. Вона казала на з'їзді суддів, що пишається батьком і що він ухвалив правосудне рішення про розстріл, «просто такі були часи». Можете собі уявити яких членів суддівської комісії навибирають такі сталіністи-«законники», – пояснив він.

«Паралельно Павло Вовк і зашкварена по вінця ВРП відкрито просувають меседж про те, що потрібно скоротити кількість етапів конкурсу на посаду судді з 15 до 3, «щоб швидше набрати суддів». Це означає, що ніяких аналізів декларацій, ніяких психотестів і ніяких перевірок на доброчесність для майбутніх суддів не буде. Підконтрольна ВККС швидко збере документи і призначить десь від 2000 до 3700 суддів, які присягнуть на вірність особисто Вовку і Портнову. Нам же всім прозвітують про те, як класно і швидко «оновили судову систему» і «подолали кадровий голод», – застеріг Жернаков.

«А тепер найцікавіше. Як тільки цих суддів призначать, звільнити їх буде практично неможливо – такий закон. І вони будуть суддями до досягнення пенсійного віку в 65 років, тобто ще десь років 30. А контроль за фактично більшістю суддівського корпусу означає контроль за з'їздом суддів, звідти – за більшістю в усіх наступних складах суддівських органів, а звідти - за всіма новими призначенням суддів. Коло замикається. Так що як тільки приймуть закон у такій редакції (а саме таку редакцію підготував до 2 читання комітет), почнеться незворотній процес. Вовк і Портнов отримають «золоту акцію» контролю за всією судовою системою на десятиліття. Найцікавіше, що голова комітету Костін і депутати комітету розповідають, що на іншу редакцію «не зберуть голосів». Виходить, на виконання власної політичні обіцянки і обіцянки президента голосів немає, а на підігравання агентам ворога в отримані контролю над судовою системою – є. Головне не переплутати. Катастрофу під назвою 3711-д треба зупинити. Інакше буде біда», – резюмував він.

До слова, адвокати п'ятого президента Петра Порошенка будуть судитися з Гордоном, Геращенком та Портновим.

Як повідомлялося, у березні Національне антикорупційне бюро завершило розслідування справи щодо «плівок» Окружного адміністративного суду Києва. Підозрюваним відкрили матеріали слідства для ознайомлення. Потім обвинувальний акт передадуть до суду. Серед підозрюваних 11 людей, зокрема, глава суду Павло Вовк, його заступники, судді та колишній глава Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк.

Тим часом реванш проросійських сил триває. Ексрегіонал Левченко, відомий своїми українофобськими поглядами, повернувся з Росії до Києва. Він сім років переховувався в Росії та погрожує витерти підошви об голову українського журналіста.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: