Спецзасідання ОБСЄ: «вибори» на Донбасі засудили 40 країн

Спецзасідання ОБСЄ: «вибори» на Донбасі засудили 40 країн

Російська делегація була у повній ізоляції у власному трактуванні своїх дій та вчорашніх севдовиборів

Під час спеціального засідання Постійної ради ОБСЄ у середу у Відні 40 країн виступили із засудженням фейкових «виборів» на окупованій частині Донбасу. 

Про це в коментарі «Укрінформу» повідомив постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Ігор Прокопчук.

«Сьогодні була одностайність в оцінках. Була висловлена позиція 40 делегацій, які чітко засудили проведення так званих виборів на окупованій частині Донбасу. Була висловлена дуже чітка позиція, що те, що відбулося вчора, є грубим та зухвалим порушенням Мінських домовленостей, суверенітету та законодавства України. Для країн ОБСЄ ці незаконні «вибори» не мають жодних юридичних наслідків», - заявив Прокопчук, коментуючи спеціальне засідання Постійної ради ОБСЄ.

«Під час засідання було ще раз чітко наголошено усіма делегаціями, що законні та легітимні вибори можуть відбутися лише у відповідності до законодавства України і згідно зі стандартами ОБСЄ, і цьому повинно передувати створення відповідних безпекових умов», - зазначив дипломат. 

За його словами, під час засідання РФ було ще раз нагадано про її зобов’язання за Мінськими угодами, які стосуються, зокрема, виведення російських військових, найманців та зброї з території України, а також роззброєння тих незаконних формувань, які діють зараз на окупованій частині Донбасу. 

Постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні наголосив, що під час засідання «російська делегація була у повній ізоляції у власному трактуванні своїх дій та вчорашніх подій»:

«Росія виступала за окремим пунктом порядку денного, який вона сама внесла. І вона була єдиною делегацією, яка виступала за цим пунктом, з власним трактуванням і Мінських угод, і тих незаконних подій, які вчора відбулися за повною організаційної підтримки та участі РФ. Жодна інша делегація в ОБСЄ не поділила підходів Росії до оцінки незаконних»виборів», які проводилися вчора».

Прокопчук також повідомив, що делегація України у ході свого виступу наголосила, що вчорашні «вибори» на Донбасі є злочином та грубим порушенням українського законодавства, досягнутих раніше домовленостей, і що «за цей злочин потрібно відповідати». 

«Тому ми закликали делегації інших країн до солідарності і, відповідно, до посилення політико-дипломатичного тиску на РФ як країну-агресора з тим, щоб змусити її виконувати ті зобов’язання, які вона взяла на себе. У виступах делегацій інших країн теж дуже чітко прослідковувалася позиція, що санкції будуть діяти по відношенню до Росії до того часу, допоки не будуть виконані Мінські угоди в частині, яка стосується врегулювання російсько-українського конфлікту на Донбасі. У той час, як ті санкції, що стосуються Криму, будуть діяти до того часу, допоки Росія не звільнить Крим та не поверне його Україні", - заявив Прокопчук.

Як відомо, спостерігачі ОБСЄ бачили біля «виборчих дільниць» у «Л/ДНР» людей з автоматами.

В СБУ підрахували, якби наведені окупантами «ЛНР» і «ДНР» дані щодо «виборів» були правдивими, то кожний учасник мав би на голосування лише 18 секунд.

В ООН назвали «вибори» на Донбасі порушенням Конституції України і Мінських угод.

Раніше президент Петро Порошенко закликав мешканців «ДНР» та «ЛНР» не голосувати на так званих виборах. Він також подякував світовим лідерам за рішуче невизнання псевдовиборів на Донбасі.

Читайте також статтю «Главкома»: Донбасу не залишили вибору

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: