Трамп спровокував можливий дипломатичний конфлікт із Китаєм

Трамп спровокував можливий дипломатичний конфлікт із Китаєм
Обраний президент США Дональд Трамп

Обраний президент США порушив заборону на прямі контакти з керівництвом Тайваню

Переможець президентських виборів у США Дональд Трамп вперше за кілька десятиліть безпосередньо поговорив з президентом Тайваню.

Телефонні переговори Трампа з президентом Тайваню Цай Інвень можуть привести до дипломатичного конфлікту з Китаєм, повідомляє ВВС.

«Трамп в своєму Твітері повідомив, що Цай сама подзвонила йому, щоб привітати з перемогою на президентських виборах в США», - йдеться в повідомленні.

У заяві групи, яка займається питаннями передачі влади в США, говориться, що Трамп обговорив з Цай Інвень «тісні зв'язки в сфері економіки, політики і безпеки» під час телефонної розмови.

Адміністрація президента Цай також повідомила, що в розмові з Трампом брали участь міністр закордонних справ країни і глава ради національної безпеки.

З 1979 року в США діє закон про відносини з Тайванем. Закон закріплює співпрацю США і Тайваню в багатьох сферах, але не має на увазі загальноприйнятих дипломатичних відносин.

Китай розглядає Тайвань не як окрему країну, а як власну провінцію і виступає проти офіційних контактів між іншими державами і Тайванем.

Цієї політики «одного Китаю»" дотримуються і США. Цай Інвень не приймає її.

Офіційний представник президента США Барака Обами з національної безпеки Нед Прайс заявив, що Білий дім залишається прихильним політиці «одного Китаю». За словами Прайса, це допоможе зберегти мирні відносини в регіоні.

Раніше представники Китаю говорили про можливість силового впливу на Тайвань.

Поки офіційний Пекін не прокоментував телефонну розмову між Трампом і Цай.

Група з питань передачі влади в США також повідомила, що Трамп поговорив з прем'єр-міністром Сінгапуру Лі Сянь Луном, президентом Філіппін Родріго Дутерте і лідером Афганістану Ашрафом Гані.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: