Тріумф Саакашвілі? Експерти не беруться прогнозувати результати виборів у Грузії

Тріумф Саакашвілі? Експерти не беруться прогнозувати результати виборів у Грузії
В Грузії багато хто розчарувався як в «Грузинської мрії», так і в «Єдиному національному русі»

До парламенту Грузії пройдуть дві найрейтинговіші партії. Крім того, шанси подолати 5-відсотковий бар'єр є ще у низки партій

Особливість нинішніх виборів у Грузії – у їхній непередбачуваності, пише німецьке видання Deutsche Welle.

Експерти не беруться робити якісь прогнози – настільки, за їхніми словами, гостра конкуренція. При цьому понад 30% виборців досі не знають, за кого голосуватимуть. Але аналітики впевнені, що за підсумками виборів Грузія вперше у своїй історії отримає багатопартійний парламент.

«Сьогодні ніхто не сумнівається в тому, що до парламенту пройдуть дві найрейтинговіші партії, які конкурують між собою: правляча «Грузинська мрія», лідером якої є нинішній прем'єр Георгій Квірікашвілі, та опозиційний «Єдиний національний рух» – партія екс-президента країни і нинішнього губернатора Одеської Області Михайла Саакашвілі», – пише видання.

Крім того, шанси подолати 5-відсотковий бар'єр є ще у низки партій. Ідеться про прозахідних «Вільних демократів», яких очолює екс-міністр оборони Іраклій Аласанія, про «Державу для народу» (лідером коаліції є оперний співак Паата Бурчуладзе. – Ред.), про Республіканську партію під головуванням спікера парламенту Давида Усупашвілі, а також про Лейбористську партію, яку очолює Шалва Нателашвілі. Є ймовірність, що місця в законодавчому органі Грузії отримають і проросійські партії, наприклад, «Об'єднаний демократичний рух» з екс-спікером парламенту Ніно Бурджанадзе і «Альянс» з патріотів Ірмою Інашвілі, зазначає видання.

Директор Грузинського інституту політики Корнели Какачія вважає, що в Грузії багато хто розчарувався як у «Грузинській мрії», так і в «Єдиному національному русі», тому у партії Бурчуладзе були непогані шанси залучити до себе розчаровану частину електорату і впевнено зайняти нішу третьої, альтернативної, політичної сили. Сам політик, згідно з квітневим опитуванням Міжнародного республіканського інституту (IRI), мав найбільші симпатії серед населення – 75% опитаних ставляться до нього позитивно.

«Але протягом останніх місяців з партією Бурчуладзе відбуваються всілякі метаморфози, починаючи з того, що Бурчуладзе раптом вирішив об'єднатися в коаліцію з трьома партіями, серед яких були і соратники Саакашвілі, що відкололися від ЕНД. Потім коаліцію почали один за іншим залишати її лідери і рядові члени, а за тиждень до виборів з неї вийшла і одна з тих партій, що долучилися», – йдеться у статті. «Що відбувається з коаліцією Бурчуладзе – не зовсім зрозуміло, але це явно викликає розгубленість і розчарування серед її прихильників, зазначають експерти. За словами Георгія Гобронідзе, у Бурчуладзе немає чітко вираженої ідеологічної платформи, його єдиний капітал – це популярність», – зазначає експерт.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: