У «Батьківщині» вимагають від Гройсмана давати людям субсидії грішми

У «Батьківщині» вимагають від Гройсмана давати людям субсидії грішми
Фото з відкритих джерел

«Живих» субсидій населенню поки що не видають

В Україні потрібно запровадити повну монетизацію субсидій, переконана депутат від «Батьківщини» заступник голови парламентського Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства Альона Бабак.  «Потрібно запровадити цільове використання коштів на енергоефективність житла. Уже з осені субсидії не повинні працювати на умовах взаємозаліку між суб’єктами господарювання», - вважає вона.

Як відомо, «живих» субсидій населенню поки що не видають – у платіжках за послуги лише вказано суму в графі «субсидія», призначену соціальною службою як часткову компенсацію вартості послуг. Водночас субсидії з бюджету перераховуються виробникам послуг, а потім на умовах взаємозаліків вони розраховуються за газ із монополістом - «Нафтогазом України».  Тим часом у чорних дірах житлово-комунального господарства зникають сотні мільярдів гривень, зібраних за неспожиті енергоносії, адже немонетизовані субсидії –це люфт для корупційних хитромудрощів.

Намагаючись перешкодити повній монетизації субсидій, високі керівники почали активно опротестовувати в пресі можливість її впровадження. «В Україні неможливо здійснити монетизацію субсидій.  Маючи 9 млн домогосподарств, відкриття 9-ти мільйонів додаткових рахунків, - я думаю, ви прекрасно розумієте, скільки часу це займе?», - сказав міністр соціальної політики Андрій Рева.

80% житлового фонду України потребує негайної енергомодернізації, адже збудоване за радянських часів житло споживає вдвічі більше тепла порівняно із сучасними будинками. «Система субсидіювання має передбачати стимули для підвищення енергоефективності», - каже радник міністра фінансів Яна Бугрімова. Отже, якщо споживач буде вкладати кошти в модернізацію житла з метою зниження обсягів споживання тепла, у нього залишиться ресурс на покриття зроблених інвестицій.

«Нафтогаз України» сьогодні використовує субсидії для погашення газових боргів теплокомунальників за минулі періоди: за 2012, 2013, 2014 роки. Вони не зараховують субсидії на сьогодні, а закривають ними старі борги. А зараз ми наполягаємо: ні, якщо сьогодні нараховані субсидії,  то будьте ласкаві, сплатіть лише в тій частині, де передбачені ці субсидії», - так прокоментувала ситуацію «Главкому» Бабак

Варто додати, що завдяки запущеній урядом спільно з «Нафтогазом» схемі взаємозаліків практично повністю позбавляються обігових коштів комунальні підприємства, у яких до того ж арештовано рахунки за газові борги.

Детальніше читайте у статті «Главкому» «Розкривайте гаманці! Чому влада так боїться видавати субсидії грішми»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: