У «Газпромі» прокоментували рішення українського суду про стягнення 171 млрд гривень

У «Газпромі» прокоментували рішення українського суду про стягнення 171 млрд гривень
Штраф для «Газпрому»

«Газпром» продовжує вивчати можливості захисту своїх прав в Україні

Російська компанія «Газпром» продовжує вивчати можливості правового захисту своїх прав в Україні після рішення Господарського суду про примусове стягнення з неї штраф у розмірі 171 млрд гривень у справі про порушення українського антимонопольного законодавства. Про це повідомляє РБК.

«Газпром» вивчає різні можливості щодо подальшого правового захисту своїх порушених прав і законних інтересів», - йдеться в повідомленні компанії.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що суд оштрафував «Газпром» на 171 млрд гривень за позовом АМКУ. З цієї суми 85,966 млрд гривень становить пеня за прострочення сплати штрафу.

Нагадаємо, 5 жовтня Антимонопольний комітет України подав до Господарського суду міста Київ позовну заяву про примусове стягнення з ПАТ «Газпром» штрафу, пені та зобов’язання виконати рішення комітету стосовно припинення порушення.

У січні 2016 року комітет оштрафував ПАТ «Газпром» на 85,86 млрд грн за зловживання монопольним становищем на ринку транзиту природного газу через українську газотранспортну систему. Термін виконання рішення комітету – 4 травня 2016 року.

«Газпром» оскаржив рішення АМКУ, проте господарський суд Києва повернув позовну заяву без розгляду. Суди всіх інстанцій, у тому числі Верховний суд України, відмовили ПАТ «Газпром» у задоволенні скарги про визнання повернення незаконним.

Як повідомлялось, 25 вересня розпочався процес між ПАТ «Газпром» і НАК «Нафтогаз України» в Арбітражному інституті Торгової палати Стокгольма. Предмет позовів цієї справи – контракти на постачання газу з Росії до України і транзит газу через територію України від 2009 року. Українська сторона домагається зміни ціни на російський газ і перегляду умов транзиту до Європи.

Росія ж наполягає на тому, що Україна повинна заплатити за газ, який не споживала. Принцип «бери або плати», закладений у контракт 2009 року, передбачає, що Україна зобов'язана сплатити фіксовані обсяги газу, незалежно від того, буде вона їх де-факто закачувати чи ні. Фактично ми зобов'язані оплатити недобір газу. Україна має більш високі шанси на перемогу. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: