У Нобелівському комітеті пояснили, чому лауреатами премії стали лише чоловіки

У Нобелівському комітеті пояснили, чому лауреатами премії стали лише чоловіки

Ще 20-30 років тому серед вчених було менше жінок - Хансон

Цього року чоловіки стали володарями усіх нагород Нобелівської премії. Про розповів секретар Королівської шведської академії наук Горан Ханссон, пише Hindustan Times.

«Ми дуже пишаємося лауреатами цього року, але шкодуємо, що серед них немає жінок. Частково так виходить тому, що нам доводиться чекати, поки те чи інше відкриття буде перевірене й підтверджене. А 20-30 років тому серед вчених було менше жінок. Але я не впевнений, що це вичерпне пояснення», - сказав Ханссон.

Так, володарями усіх нагород цього року стали чоловіки, за виключенням премії миру, яку розділили близько сотні гуманітарних організацій.

«В минулому році 11 чоловіків отримали Нобелівські премії…  Але знову ж, нобелівські судді не знайшли жінок, гідних нагороди. Існує стара приказка: двічі - збіг, тричі – тенденція», - пише видання.

Востаннє заслуги жінок були відзначені Нобелівським комітетом в 2015-му. Тоді лауреатами премії стали письменниця Світлана Алексієвич і китайський хімік Ту Юю. До них приєдналися вісім чоловіків і одна організація.

З 2000 року лауреатами Нобелівської премії стали 189 чоловіків (87% від загальної кількості лауреатів), 8 організацій (4%) і 19 жінок (9%). А за всю історію Нобелівської премії з 1901 року жінки удостоїлися нагороди тільки 49 разів.

«Ми зацікавлені, ми вживаємо заходів і сподіваємося, що протягом п'яти-десяти років побачимо зовсім інший розподіл», - підсумував секретар шведської академії наук.

Нагадаємо, вчора, 9 жовтня, Шведська королівська академія наук оголосила лауреата Нобелівської премії з економіки. Ним став Річард Талер за значний внесок у вивчення процесів ухвалення рішень.

Зазначимо, що 5 жовтня було оголошено лауреатів Нобелівської премії з хімії за 2017 рік. Премію отримали Жак Дюбоше, Йоахім Франк і Річард Хендерсон з формулюванням «за розвиток кріоелектронної мікроскопії з високою роздільною здатністю для визначення структури біомолекул в розчині».

3 жовтня Нобелівську премію з фізики отримали вчені за виявлення гравітаційних хвиль

2 жовтня Нобелівська премія в області медицини була присуджена за відкриття молекулярного механізму, що контролює циркадні ритми. Лауреатами премії стали Джеффрі Холл, Майкл Росбаш і Майкл Янг.

Нобелівську премію з літератури у 2017 році отримав британський письменник Кадзуо Ішіґуро.

Високий представник ЄС із зовнішніх справ та політики безпеки Федеріка Могеріні розглядається як один із вірогідних лауреатів на отримання Нобелівської премії миру у 2017 році

Як повідомляє Нобелівський комітет, номінантами на премію миру в 2017 році зареєстровано 318 кандидатів, серед яких 215 осіб та 103 організації.

Лауреати Нобелівської премії миру будуть названі 6 жовтня, а церемонія нагородження пройде у грудні.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: