У Сенаті США зажадали від Держдепу внести РФ до переліку держав-спонсорів тероризму

У Сенаті США зажадали від Держдепу внести РФ до переліку держав-спонсорів тероризму
Сенатор-республіканець Корі Ґарднер

Серед прикладів порушення Росією міжнародного порядку, сенатор наголосив на агресії Росії в Україні

Сенатор-республіканець Корі Ґарднер закликав Державний департамент США внести Росію до переліку держав-спонсорів тероризму поряд з її союзниками – Іраном та Сирією.

Про це йдеться в статті сенатора для The New York Times, повідомляє «Голос Америки».

«Росія вторглась до своїх сусідів Грузії та України, вона підтримує злочинний режим Башара аль-Асада та наших ворогів в Афганістані і проводить активну інформаційну кампанію проти демократій Заходу, включаючи через втручання в вибори в США в 2016 році», - пише сенатор.

«Незважаючи на запровадження безпрецедентних санкцій проти Росії адміністрацією Трампа та Конгресом протягом минулого року, президент Путін, як видається, має потужніший намір завдати тяжкої шкоди міжнародному миру та стабільності», - вважає Ґарднер. Серед прикладів порушення Росією міжнародного порядку, сенатор наголосив на агресії Росії в Україні.

«Російській незаконній та аморальній війні проти України не видно кінця. Після анексії Криму Росією в 2014 році і наступної підтримки контрольованого Росією режиму на Донбасі, міжнародна спільнота не змогла адекватно відповісти на продовження російської агресії - а там є жахлива ціна. Більше 10 000 українців загинуло у війні і більше 1,7 млн було переміщено. 17 липня 2014 року контрольовані Росією сили збили цивільний літак, вбивши 298 на борту, включаючи одного американця», - пише політик.

Ще одна червона лінія, яку перетнув Путін - це напад в Солсбері.

«Організація із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) оголосила, що Кремль перетнув ще одну лінію, порушення якої раніше не можна було навіть уявити, - наголошує політик. - ОЗХЗ підтвердила висновки британського уряду, що російський військовий нервово-паралітичний газ, визначений британською владою як «Новачок», було використано, щоб отруїти колишнього російського розвідника Скрипаля та його доньку в англійському місті Солсбері. Росія відкидає звинувачення. Але докази є неспростовними. І таким є і значення нападу: Росія тепер офіційно відповідальна за напад з використанням хімічної зброї проти країни-члена НАТО на її землі – відверте порушення суверенітету нашого найближчого союзника. Вона потребує серйозної відповіді США», - наголошує сенатор.

Діяльність Росії в Сирії, на думку сенатора, є ще однією причиною для включення РФ у перелік держав-терористів. Асад «тримається при владі, бо Кремль надає йому значну дипломатичну, військову та економічну підтримку. Є свідчення того, що Росія грає по обидва боки конфлікту в Сирії – захищаючи злочинний режим Асада і підтримуючи радикальних повстанців проти нього».

Сенатор посилається на повідомлення українських новин про те, що Росія надавала суттєву підтримку «Ісламській державі». Згідно з цими повідомленнями, ІДІЛ тепер нараховує тисячі російськомовних джихадистів.

«Тому я планую внести законопроект, який вказуватиме Державному департаменту прийняти рішення протягом 90 днів про те, чи відповідає Російська Федерація критеріям для внесення до переліку спонсорів тероризму», - заявляє сенатор.

Нагадаємо, британські депутати створили спеціальну групу, яка зосередиться на російському втручанні у вибори і та дезінформаційних кампаніях РФ, щоб зрозуміти масштаби «злісного впливу» Москви.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: