В аптеках окупованого Донбасу дефіцит із ліками

В аптеках окупованого Донбасу дефіцит із ліками
Аптека в окупованому Донецьку

В окупованому Донбасі не вистачає медикаментів

На окупованих територіях Донбасу наближається криза в медицині - в аптеках не вистачає необхідних препаратів. Катастрофічну ситуацію з ліками на окупованих територіях вже визнають самі окупанти, пише «Сьогодні».

Так, ще влітку «міністр охорони здоров'я ДНР» Віктор Кучковий заявляв, що в «республіці» практично не залишилося антирабічної вакцини (від сказу) та препаратів для лікування онкологічних захворювань. Ліки ВІЛ-інфікованим видають далеко не всім, а лише «наближеним» до лікарів, звичайні люди на них розраховувати не можуть. Хімічні реактиви, рентген-плівка, витратні матеріали для проведення тестів та лабораторних досліджень – в страшному дефіциті. Дороге медичне обладнання виходить з ладу і ремонтувати його нікому і нічим.

Крім дорожнечі, ліки в Донецьку мають ще одну неприємну властивість – вони частенько відсутні.

«Раніше ніколи не було проблем із ліками, – розповідає донецька пенсіонерка Ірина Логвінова. – А зараз навіть якщо гроші є, то ліки доводиться пошукати. От мені недавно лікар виписав цілий список. В одну аптеку зайшла – немає нічого що треба. Довелося йти в іншу, там лише одні таблетки. І так кілька годин від аптеки до аптеки, поки все за рецептом не купила».

Самі лікарі, піклуючись про своїх пацієнтів, рекомендують купувати українські або імпортні ліки, визнають, що інколи заполонили прилавки російські таблетки далеко неефективні.

«У мене друг – лікар, і коли ми з ним розмовляємо про роботу, він майже плюється від якості російських ліків, – розповідає донеччанин Філіп. – Він каже, що більшість російських препаратів, які зараз поставляється в Донецьк, по факту можуть опинитися плацебо або неякісними. Добре, якщо вони просто не допоможуть, адже скільки було випадком, коли вони тільки шкодили. Дуже багато алергічних реакцій на прості і нешкідливі препарати».

Ліки всіма правдами і неправдами донеччани везуть з підконтрольних Україні територій. Кажуть, різниця в ціні, якщо перевести за курсом гривні на рублі, – двократна, а то і більше.

Як розповіли виданню в одній з донецьких аптек, практично всі ліки, які є в асортименті, доставляються з сусідньої Росії.

«Є навіть українські виробники, але ці ліки до нас потрапляють з РФ, і, відповідно, коштують дорожче. До речі, не дивлячись на дорожнечу, українські препарати запитують і купують частіше російських аналогів», – каже фармацевт Тетяна Позднева.

За словами співрозмовниці, у Донецьку велику частину аптечного бізнесу контролюють самі бойовики.

«Є їх власні аптеки, точніше ті, які відкрилися на місці мережевих. Вони ж і оптовими поставками сюди займаються. Що цікаво, ціни в їх аптеках значно нижчі. Не знаю з чим це пов'язано, тут вже можна тільки здогадуватися», – каже Тетяна.

Найгірше з медикаментами справа в Луганську. Тамтешні жителі з жахом виявили, що в аптеках залишилося незначна кількість інсуліну, антибіотиків, кардиопрепаратов та інших життєво важливих ліків. Про нарковмісних препаратах і говорити не доводиться – якщо вони з'являються, то їх настільки мало, що хворі їх не бачать.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: