В експорті лісу Україна відповідатиме світовим стандартам – Кубів

В експорті лісу Україна відповідатиме світовим стандартам – Кубів
Експорт деревини

Кабінет міністрів надіслав Європейській комісії комплексний документ для вирішення питання експорту деревини

Кабінет міністрів України надіслав Європейській комісії комплексний документ для вирішення питання експорту деревини за принципами відкритого ринку і виконання угод із Європейським союзом. Про це заявив перший віце-прем'єр-міністр – міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Kубів після обговорення Стратегії розвитку малого і середнього підприємництва у Києві.

«Цей фундаментальний документ повинен, по-перше, повністю захистити принципи і стратегію розвитку лісової галузі України, по-друге, ми говоримо про ланцюги додаткової вартості, тобто про переробку, по-третє, питання принципів ЄС, які говорять про принципи відкритості ринку і виконання умов. Якщо це все буде узгоджено, в результаті ми отримаємо якісний документ», – сказав Степан Кубів.

За словами першого віце-прем'єр-міністра, документ розробляли представники міністерств економічного розвитку і торгівлі, аграрної політики і продовольства, фахівці лісової галузі, промисловці та підприємці переробної галузі. Пропозиції уряду розглядали в Комітеті Верховної Ради з питань економічної політики, після чого відправили європейським експертам.

«Документ має бути, по-перше, продискутований. По-друге, експерти повинні дати плюс. Третє: кінцева дискусія має відбутися на майданчику Верховної Ради. І по-четверте, цей документ повинен відповідати вимогам підписаних уже документів України з ЄС», – зазначив Кубів.

Він також уточнив, що рішення про скасування мораторію на експорт лісу прийматиме Верховна Рада.

«Якщо документ буде фундаментально пропрацьовано, отже, його буде прийнято, – зазначив Кубів. – Україна повинна бути країною в стандартах світових норм. Це буде правильно».

Як повідомлялося, в квітні 2015 року Верховна Рада прийняла закон про 10-річну заборону експорту лісоматеріалів і пиломатеріалів у необробленому вигляді. Мораторій на вивезення кругляка, крім сосни, діє з 1 листопада 2015 року, а на деревні породи сосни заборона почне діяти з 1 січня 2017 року.

За словами голови представництва Європейського союзу в Україні Х'юґа Мінґареллі, скасування заборони на експорт лісу є умовою отримання Україною макрофінансової допомоги в розмірі 1,2 млрд євро.

За скасування мораторію виступають і експерти. Під час круглого столу «Експорт лісу: у пошуках компромісу», який відбувся минулої п'ятниці в Києві, вони назвали інвестиційну непривабливість, браконьєрські вирубки, занепад лісгоспів і втрату якості української деревини головними загрозами заборони на вивезення лісу-кругляка.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: