В уряді Іспанії прокоментували можливе надання Пучдемону притулку у Бельгії

В уряді Іспанії прокоментували можливе надання Пучдемону притулку у Бельгії
Екс-глава Каталонії Карлес Пучдемон

В іспанському уряді стверджують, що ситуація з Пучдемоном не підпадає під визначення дипломатичного притулку

Немає жодних обставин, які б виправдовували надання Бельгією притулку відстороненому лідеру Каталонії Карлесу Пучдемону і п’яти його соратникам.

Про це з посиланням на представника уряду Іспанії повідомляє газета El Pais.

В іспанському уряді стверджують, що ситуація з Пучдемоном не підпадає під визначення дипломатичного притулку. Також він не може просити про так званий територіальний притулок, оскільки згідно з Женевською конвенцією 1951 року Іспанія належить до безпечних країн, а злочини, вчинені Пучдемоном (заколот і повстання) до подачі клопотання про притулок, є особливо тяжкими і не покриваються конвенцією.

Крім того Іспанія, як держава-член ЄС, є не тільки безпечною державою в міжнародному значенні, але й гарантує стандарт захисту прав людини, поваги до верховенства права та дотримання принципів та цінностей, які є сутністю Євросоюзу. Тому надання іншою державою-членом  притулку іспанському громадянину є несумісним з членством в ЄС, кажуть в іспанському уряді.

Незважаючи на це Бельгія все ж може скористатися винятковою можливістю, передбаченою протоколом № 24, що дозволяє державі-члену ЄС в односторонньому порядку прийняти рішення про надання притулку громадянину іншої країни-члена.

«Це спровокує гостру полеміку між двома державами, оскільки це буде рівносильно сумнівам у тому, що Іспанія є безпечною державою і означатиме  нехтування основним принципом взаємної довіри між державами-членами ЄС» - зазначає видання.

Як повідомлялося, колишній глава женералітату (уряду) Каталонії Карлес Пучдемон перебуває в столиці Бельгії Брюсселі, де, за даними ЗМІ, збирається просити політичний притулок.

Раніше міністр з питань імміграції Бельгії Тео Франкен заявив, що його країна може надати політичний притулок Карлесу Пучдемону.

Як відомо, уряд Іспанії у суботу, 28 жовтня, офіційно взяв під прямий контроль управління Каталонією. Того ж дня екс-глава женералітату Каталонії Пучденон закликав захищати незалежність мирно.

Крім того, міністерство внутрішніх справ країни усунуло з посади голову каталонської поліції Хосепа Луїса Траперо.

Уряд Іспанії розпустив парламент Каталонії та оголосив нові вибори на 21 грудня.

Прем'єр-міністр Іспанії Маріано Рахой заявив, що розпустив каталонський парламент не тому, що хоче позбавити регіон автономії, а лише для того, аби повернутися до нормального стану справ.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: