Вчені назвали симптоми «тривалого Covid»

Вчені назвали симптоми «тривалого Covid»

Навіть зовні здорові люди можуть страждати від вірусу через кілька тижнів або місяців після зараження

Швейцарські медики виявили, що тривалі симптоми Covid-19 зберігаються у деяких пацієнтів до півтора місяця й більше, це втома, втрата запаху і смаку, задишка і кашель.

Дослідження публікує медичне видання Annals of Internal Medicine.

У деяких пацієнтів симптоми коронавірусної інфекції зберігаються незвично довго, причому частіше у випадку легкої форми перебігу. Медики навіть ввели для опису цього стану термін «тривалий Covid.

Щоб краще зрозуміти цей феномен, група лікарів та епідеміологів з Женеви в березні 2020 року створили систему Covicare для моніторингу та консультування пацієнтів з Covid-19, котрі мають потреби в госпіталізації.

Дослідники регулярно обдзвонювали людей, які лікувалися вдома, і питали про їхнє самопочуття. Всього під наглядом вчених-медиків перебували 669 осіб, без особливих факторів ризику, які могли потенційно викликати ускладнення від Covid-19. Середній вік учасників склав 43 роки.

Автори дослідження припускали, що пацієнти з цієї групи повинні швидко впоратися із захворюванням. Однак, на їхнє здивування, через шість тижнів після постановки діагнозу майже у третини учасників все ще зберігалися один або кілька симптомів, пов’язаних з Covid-19: втома – у 14%, втрата смаку або смаку і запаху – у 12%, задишка – у 9%, постійний кашель – у 6%, і головні болі – у 3%.

Завдання медиків в такій ситуації – заспокоїти пацієнтів та оптимізувати лікування.

Навіть зовні здорові люди можуть страждати від вірусу через кілька тижнів або місяців після зараження.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: