Залишками «Новачка» можна було отруїти ще тисячі людей – британська поліція

Залишками «Новачка» можна було отруїти ще тисячі людей – британська поліція

Російські шпигуни після отруєння Скрипалів викинули пляшечку з «Новачком» у Солсбері

Залишками нервово-паралітичної речовини «Новачок», що була у флаконі з-під парфумів після отруєння Юлії та Сергія Скрипалів у Солсбері, вистачило б для того, щоб отруїти ще тисячі людей.

Про це в інтерв'ю ВВС заявив офіцер поліції Дін Хейдон, який керує розслідуванням отруєння екс-офіцера ГРУ Сергія Скрипаля.

«Новачок» був ввезений у Британію двома росіянами - Олександром Петровим і Русланом Бошировим - у контрафактній пляшечці для парфумів з етикеткою Nina Ricci. Пляшечка була оснащена спеціальним дозатором та розприскувачем, яку вони використали для отруєння Скрипалів.

Після цього шпигуни викинули її у Солсбері, де флакон підібрав Чарлі Роулі та Дон Стерджесс, вважаючи, що в ньому знаходяться парфуми. Жінка розприскала рідину на зап'ястя, частина потрапила на руки Роулі. За його словами речовина була масляниста, і він пішов та змив її.

Обох госпіталізували 30 червня з їхнього будинку в сусідньому містечку Еймсбері, але лікарі не змогли врятувати жінку. Роулі вдалося вижити.

Як відомо, у вересні прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей заявила, що в отруєнні колишнього полковника ГРУ Сергія Скрипаля та його дочки Юлії звинувачують двох співробітників російської військової розвідки - Олександра Петрова і Руслана Боширова.

Міністр внутрішніх справ Великобританії заявив, що агенти ГРУ Росії, яких Британія підозрює в отруєнні Скрипалів, будуть заарештовані і притягнуті до кримінальної відповідальності Британією або її союзниками, якщо виїдуть за межі Росії.

Боширов і Петров дали інтерв’ю пропагандистському ресурсу Russia Today, де заявили, що їздили в Солсбері як туристи.

Пізніше з розслідування видання The Insider і дослідницької групи Bellingcat стало відомо, що Руслана Боширова насправді звуть Анатолій Чепіга, він є полковником ГРУ і має звання «Героя Росії».

Також журналісти видання The Insider і незалежні розслідувачі Bellingcat дізналися реальне ім'я і справжню біографію другого обвинуваченого в отруєнні Скрипаля, який ховався під ім'ям Олександр Петров.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: