Гепатит А крокує Одесою. Що треба знати, щоб не захворіти

Гепатит А крокує Одесою. Що треба знати, щоб не захворіти

У місті продовжує стрімко зростати кількість хворих на гепатит А

Нині на лікуванні в інфекційній лікарні перебувають 36 осіб, четверо з них - діти. Щодня до медиків звертаються від 2 до 5 пацієнтів. Як не захворіти, про симптоми Боткіна, лікування та профілактику розповіла головний лікар міської інфекційної лікарні Світлана Лаврюкова.


Що це таке і як передається

Вірусний гепатит А - інфекція, що належить до групи кишкових, механізм зараження абсолютно такий же. За словами лікаря, вірус досить стійкий у зовнішньому середовищі:

«Навіть під час кип'ятіння вірус гине через п'ять хвилин, а під час хлорування - через 30 хвилин. Під час вживання звичайної хлорованої води кожна людина має шанс захворіти на гепатит. Якщо вона не щеплена, а також не хворіла раніше».

Фактори, які сприяють захворюванню: вживання неякісної води, низька санітарна культура, нечасте миття рук, відсутність профілактики у тих, кому вона необхідна.

«Вірус потрапляє в тіло людини тільки через рот і під час тісного контакту з хворим. Способи уникнути спалаху гепатиту А - це елементарне дотримання гігієни і специфічна профілактика», - розповіла лікар.

Як протікає хвороба

Кожна хвороба має свій розвиток, тож гепатит А не виняток. За словами Світлани Лаврюкової, більшість людей, які вже захворіли, зізнаються, що п'ють воду з-під крана, бюветів. З моменту потрапляння вірусу до появи перших ознак хвороби проходить від двох до шести тижнів. Однак 70% людей не знають, що хворі. Це відбувається, тому що гепатит протікає по-різному.

«Хтось може подумати, що у нього грип: у людини піднімається температура і з'являється невелике першіння в горлі. Якщо в родині ніхто не хворіє, поставити діагноз жовтяниці практично неможливо. Ще захворювання може протікати з нудотою, блювотою, тобто - як будь-яка кишкова інфекція. Через кілька днів у хворого темніє в очах і з'являється жовтяниця. Третій вид - людина відчуває слабкість, втому, з'являється темна сеча. Всі симптоми можуть зникнути і людина навіть може не знати, що вона перехворіла», - розповіла Світлана Лаврюкова.

Чим небезпечна хвороба Боткіна

Лікар запевняє, кінець інкубаційного періоду і початок перших симптомів - найнебезпечніший час. Коли люди не знають, що хворі, вони найзаразніші. Примітно, що з появою жовтяниці у хворого ймовірність того, що ви заразитеся, різко зменшується. За словами головного лікаря інфекційної лікарні, небезпека полягає у незнанні людини, що у неї гепатит саме тоді, коли вірус продовжує шкодити організму.

Вакцинація

Гепатит А входить у календар щеплень тільки в країнах з високим рівнем захворюваності. Вакцинація робиться двічі з різницею у 6-12 місяців.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: