Генеральна асамблея ООН ухвалила «кримську» резолюцію

Генеральна асамблея ООН ухвалила «кримську» резолюцію
«Кримську» резолюцію підтримали 66 країн

Вперше резолюція ООН зазначає, що окупувавши Крим, Росія порушила Будапештський меморандум

Генеральна асамблея ООН ухвалила ініційовану Україною резолюцію, яка закликає Росію вивести свої війська з території окупованого Криму та засуджує зростаючу російську військову присутність в Чорному і Азовському морях.

Про це повідомляє постійне представництво України при ООН у Twitter

«Кримську» резолюцію підтримали 66 країн, «проти» виступили 19 держав, «утрималися» - 72. 

Варто зазначити, що співавторами резолюцію виступили 40 країн.

Також постійне представництво України при ООН опублікувало основні елементи резолюції.

483699Графіка клікабельна

Вперше резолюція ООН зазначає, що окупувавши Крим, Росія порушила Будапештський меморандум 1994 року.

«(Генеральна асамблея - ред.) нагадує, що тимчасова окупація Криму, як і погроза чи застосування сили Російською Федерацією проти територіальної цілісності або політичної незалежності України, є порушенням зобов’язань за Меморандумом про гарантії безпеки у зв’язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (Будапештським меморандумом) від 5 грудня 1994 року, у якому, серед іншого, було підтверджено відданість повазі до незалежності, суверенітету і наявних кордонів України», - цитує мотивувальну частину резолюції «Укрінформ».

Окрім того, у резолюції висловлені підтримка суверенітету і територіальної цілісності України, невизнання анексії Криму, стурбованість прогресуючою мілітаризацією півострова і прилеглих морських районів, розміщенням літаків і ракет, здатних нести ядерну зброю, окремо згадано про напад на українські кораблі наприкінці листопада як ілюстрацію агресивних дій Росії.

Резолюція також закликає Росію не перешкоджати свободі судноплавства у Чорному та Азовському морях і Керченській протоці, припинити переслідування торговельних суден, засуджує незаконну побудову мосту через Керченську протоку.

Нагадаємо, 5 грудня Україна проводила у штаб-квартирі ООН засідання, під час якого інформувала міжнародне співтовариство про виклики і загрози, які РФ створює у Чорному та Азовському морях.

Постпред України при ООН заявив, що мілітаризація Криму Росією становить загрозу безпеці Європи, і не є лише проблемою України.

Представник США додав, що пояснення Росією своїх дій у Керченській протоці є абсурдними, оскільки Крим - це територія України  і територіальних вод Росії навколо нього немає.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: