«Суддів до Ростова, димові шашки та шини» Як пройшла акція протесту біля Конституційного суду - фото, відео

«Суддів до Ростова, димові шашки та шини» Як пройшла акція протесту біля Конституційного суду - фото, відео
Громадське

Територію суду закидали шинами та димовими шашками.

У п'ятницю, 30 жовтня, біля Конституційного суду України відбулася акція протесту через скандальне скасування суддями е-декларацій. 

Організаторами акції виступили антикорупційні активісти, зокрема Центр протидії корупції та Рух опору капітуляції. Активісти виступають проти скандального рішення КСУ скасувати е-декларації, що ставить під загрозу попередні здобутки України у боротьбі з корупцією та безвіз з ЄС. На акцію людей закликали приходити без партійної символіки.

mediummedium

Протестувальники з прапорами зайняли площу перед судом, окремі активісти запалили димові шашки. Окремі активісти стоять з плакатами з вимогою «відправити суддів до Ростова» та «Диктаторські повноваження Януковича», у руках люди тримали символічні «квитки до Ростова». Через велику кількість учасників акції довелося тимчасово перекрити рух вулицею Жиляньска.  

Як повідомляє Громадське, на територію суду скидали шини, димові шашки та презервативи. Люди скандували «Ганьба!».

До Конституційного суду стягнули нацгвардійців і поліцію, правоохоронці проводили з учасниками заходу превентивну роботу щодо профілактики та недопущення скоєння правопорушень.

1e420b1-ks-shynyФото: Українська правда

122803283_2712472852340845_8241270035729857292_nФото: Нацполіція

28 жовтня Конституційний суд України визнав неконституційними окремі положення закону України «Про запобігання корупції» та кримінальну відповідальність за декларування недостовірної інформації. Крім того, судді визнали неконституційними повноваження НАЗК щодо контролю і перевірки е-декларацій.

28 жовтня НАЗК оголосило про закриття реєстру електронних декларацій через рішення Конституційного суду.

У Конституційному суді пояснили, що скасували електронне декларування, щоб захистити суддів від тиску органів виконавчої влади.

Представник президента в Конституційному суді Федір Веніславський заявив, що рішення суддів проти антикорупційних органів можуть нести негативні наслідки для європейської інтеграції України.

Президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкт, яким пропонує припинити повноваження суддів Конституційного суду, визнавши його рішення про декларування «нікчемним».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: