Надія Савченко: від героїні до терористки

ТЕМА ДНЯ
Надія Савченко: від героїні до терористки
Надія Савченко

«Не треба мені дарувати квіти - ви завтра будете кидати в мене камінням»

Сьогодні генеральний прокурор Юрій Луценко вніс до Верховної Ради подання  про дозвіл щодо притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата Надії Савченко. Речниця генпрокурора Лариса Сарган оприлюднила відповідне подання.

Перед тим Луценко з трибуни парламенту заявив, що слідчі Генпрокуратури мають докази того, що депутат Савченко планувала теракт у залі Верховної Ради.

«У слідства є незаперечні докази того, що депутатка Савченко особисто планувала, особисто вербувала, особисто давала вказівки про те, як провести теракт тут у цьому залі, знищивши бойовими гранатами дві ложі - урядову і посадову, мінометами зруйнувавши купол Верховної Ради і автоматами добивати тих, хто виживе», —  розказав Луценко.

Як відомо, 12 березня Служба безпеки викликала Надію на допит у справі Володимира Рубана – керівника центру звільнення полонених «Офіцерський корпус». Тоді вона не з’явилась на допит, оскільки перебувала у Страсбурзі на засіданні Європарламенту, однак пообіцяла не ховатися від правоохоронців.

Надія СавченкоНадія Савченко

Савченко повідомила, що дізналася про виклик зі ЗМІ, які «не є надійним джерелом інформації» і забажала, щоб повістку про виклик до СБУ їй передали особисто в руки.

Спецслужби запевняють, що Рубан намагався організувати «Українську федерацію». В СБУ заявили, що з початку 2013 року Рубан став учасником проросійського руху Віктора Медведчука «Український вибір»  і виступав проти євроінтеграції України. Також він начебто вже 14 років пов’язаний з Росією.

Як відомо, ЗМІ неодноразово припускали і зв’язок нардепа Савченко із кумом Путіна, проте сама Надія не втомлюється спростовувати ці твердження.

Достеменно невідомо, який зв'язок силовики вбачають між Савченко та Рубаном. Раніше стало відомо, що в підозрі СБУ щодо цього чоловіка фігурує друг і помічник Савченко Олег Мезенцев –  як один зі співучасників групи, яка готувала злочин та причетна до перевезення зброї з непідконтрольної території України. За словами Савченко, Мезенцев «написав заяву на звільнення, оскільки він знайшов роботу» та запевнила, що звільнить його. Водночас Надія стверджує, що не знає, де наразі знаходиться (колишній?) соратник: «Він попрощався, сказав, що поїхав працювати... Він працював, допоміг мені, скільки міг... Яка зараз в нього  робота, я не знаю. Де він, чи затриманий - не знаю».

«Мезенцев їздив до мене у російські суди. Я подивилася той список підозрюваних… Я так розумію, що вони у ці списки записали взагалі всіх тих, хто знає Рубана», - додала Савченко.

Крім того, нардеп неодноразово казала про свою повагу до Рубана та виявляла готовність взяти його на поруки.

Реакція Надії

Савченко і справді не проігнорувала запрошення силовиків і сьогодні вранці побувала на допиті. Перед тим порадувала журналістів коротким брифінгом, на якому наробила чимало гучних заяв. По-перше, звернулась до президента РФ Володимира Путіна із проханням відпустити всіх українців із російських в'язниць. «В Україні знаходяться у в’язницях 20 громадян РФ. Заберіть їх, покажіть, що ваші громадяни вам небайдужі», - сказала вона.

По-друге, Савченко запевнила, що бачила, як чинний голова Верховної Ради Андрій Парубій під час Майдану заводив снайперів до готелю «Україна». Щоправда, за пару годин Савченко уточнила, що переплутала Парубія з Пашинським (нардеп від «Народного фронту» Сергій Пашинський, - «Главком») і публічно вибачилася перед спікером за обмовку.

По-третє, Савченко запевнила, що справу розстрілів на Майдані, яка вже чотири роки розслідується, ніколи не буде завершено. «Горбатюку (Сергій Горбатюк, голова управління спеціальних розслідувань ГПУ, - «Главком») не дають працювати. Його в’яжуть по руках та ногах».

Наостанок вона нагадала, що коли журналісти і політики зустрічали її в аеропорті після звільнення, вона сказала: «Не треба мені дарувати квіти - ви завтра будете кидати в мене камінням». «Хіба я вам збрехала?», - додала Савченко.

Після візиту нардепа до СБУ журналісти спіймали її у кулуарах Верховної Ради і влаштували ще один допит. На запитання про те, чи планувала вона насправді теракт в парламенті, Надія відповіла: «Я пропоную прокуратурі, СБУ та всім відповідним органам допитати мене публічно на поліграфі – він ще називається «детектор брехні». І почути на всю Україну, на весь світ мої відповіді. Якщо вони не бояться, якщо їм не слабо…».

Проте на цьому Надія не зупинилась і продовжила викриття: «Я роблю заяву. Я звинувачую діючу українську владу у злочинах проти українського народу. Впродовж 26 років вони творили геноцид українського народу. Український народ намагається зупинити владу революціями. Але український народ кожного разу програє, а виграє влада. Давайте вже перестанемо бути тупими баранами, як казав Рубан».

Савченко також обурилась тим, що її називають агентом Кремля. «Люди, які звинувачують мене в тому, що я є російський агент, народні депутати Тетерук, Береза самі були офіцерами російських збройних сил. Вони давали присягу російському народу і РФ. То хто тоді агенти Кремля, агенти ФСБ і зрадник?».

На роботу - із гранатою

Немов на підтвердження слів генпрокурора про підготовку теракту сьогодні до зали парламенту Надія прийшла із... пістолетом і гранатою. Про це у себе на сторінці у Facebook повідомив журналіст Сергій Іванов. Інформацію підтвердив народний депутат від «Радикальної партії» Ігор Мосійчук, обурюючись поведінкою колеги.

Втім Савченко не стала відпиратися і прямо заявила: так, прийшла у парламент зі зброєю. «У мене є нагородна зброя. Мені її вручив Андрій Парубій після мого повернення. І цю зброю я маю право носити як офіцер. Я знаю, де і куди її носити ... Можу сказати, що я сьогодні вперше побачила страх в їхніх ( депутатів, - ред.) в очах», - заявила Савченко.

За словами нардепа, вона не боїться відповідальності і готова дати свідчення на поліграфі. Водночас Надія  відмовилася показати журналістам вміст її сумки.

Як відомо, Савченко на початку своєї роботи у Раді емоційно виступала, тримаючи в руках еспандер та порівнюючи його з гранатою.

Реакція соцмереж

Соцмережі неоднозначно відреагували на подання Луценка до Ради щодо Савченко. Так, журналіст Станіслав Речинський назвав звинувачення проти Надії у підготовці теракту «маячнею»: «174 сторінки маячні в обґрунтуванні суспільної небезпеки Савченко. Луценко з того марення, що вона несе, намагається зліпити супербойовик. Вам би романи розповідати, Юрію Віталійовичу. Разом з Грицаком».

У коментарі до цього допису один з користувачів соцмережі нагадав, що писав Луценко про Савченко два роки тому:

Тим часом радник  глави МВС Зорян Шкіряк одразу наробив гучних заяв, на кшталт «Савченко і Рубан - очевидні «консерви» ФСБ, полон Савченко був виставою російських спецслужб, всі її заяви - підлі, цинічні і брехливі, та й взагалі позбавити Надію недоторканності потрібно було як тільки вона незаконно перетинала лінію розмежування (ймовірно в багажнику Рубана), коли вона займалася підривною діяльністю і закликом до військового перевороту у військових частинах.

Політолог Андрій Золотарьов зауважив: «Викривальникам Наді-«мінометниці» потрібно розуміти одне, якщо більше половини країни готові скинутися на каністру бензину для влади, результат (викриттів, - «Главком») буде зворотний бажаному».

Блогер Сергій Пасюта звернув увагу на те, що український політикум дедалі більше нагадує американські серіали. «Щось історія Надії Савченко чітко лягає в сюжетну канву американського серіалу «Батьківщина». Броуді морпіх — Броуді в'язень — Броуді звільнений герой — Броуді конгресмен — Броуді агент терориста Абу-Назіра».

Журналіст Федір Скрипник висловився не менш прямолінійно: мовляв, після сьогоднішніх слів Луценка прихильників у Савченко може побільшати.

Не обійшлось і без фотожаб:

Наталія Сокирчук, «Главком»

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: