Чи знають виборці Зеленського, що…

ВИБОРИ-2019
Чи знають виборці Зеленського, що…
Слуга народу
Фото: Уніан

Кандидат у президенти обіцяє продаж землі та рух до НАТО

Наприкінці тижня з’явилось два дослідження авторитетних соціологічних фірм, які зафіксували сенсаційний ріст рейтингу Володимира Зеленського. Він начебто вже обігнав і Петра Порошенка, і Юлію Тимошенко та вийшов на перше місце в президентській гонці. Більш того, якщо комік пробивається до другого туру, то він там обходить будь-кого з цієї парочки професійних політиків. Звісно, такий рейтинговий вибух можна пояснити тим, що опитування проводилось після скандального новорічного звернення Зеленського. Тоді він на всю країну у пік телевізійного перегляду заявив, що таки балотуватиметься в президенти. Все це саме по собі додало підтримки тих, хто очікував остаточного рішення шоу-мена.

Одним з перших кроків Зеленського у статусі кандидата стало звернення до своїх прихильників про допомогу в написанні програми. І вже за кілька тижнів вона була готова. Проте цілком можна припускати, що більшість тих, хто відповідав на питання соціологів, цієї програми на той момент в очі не бачили. А багато хто з потенційних виборців Зеленського і не побачить її до дня голосування.

Тож що саме буде робити Зеленський-президент?

Опустимо загальні фрази про «справедливість», «чесність», «майбутнє» і зосередимось на конкретних планах. Не можна сказати, що в цьому маніфесті вони виписані надто детально, проте більш-менш цінності Зеленського (а він сам так свою програму називає) проаналізувати можна. «Я розповім про Україну своєї мрії», – так починає кандидат і вже тут виникають паралелі з однією кандидаткою, яка теж мала великі мрії, проте дуже розчарувала своїх спонсорів.

У виборчій програмі Володимир Зеленський вирішив розповісти про свої цінності

Почути кожного

Як і Анатолій Гриценко, Зеленський попереджає, що йде в президенти на один термін, аби  потім передати державу в руки «нового покоління політиків».

Перший законопроект, який він запропонує, буде називатись «Про народовладдя». В ньому буде закріплено механізм, за яким народ буде формувати основні завдання для влади через референдуми та форми прямої демократії. Тут його програма перекликається з ініціативою Юлії Тимошенко, яка першим ділом теж збирається провести референдум, причому її не стримує навіть відсутність відповідного закону. Якщо Тимошенко збирається винести на всенародне благословення нову Конституцію, то Зеленський хоче почути думку громадян щодо руху в НАТО, до якого він сам схиляється. Враховуючи, що основний його електорат знаходиться на Південному Сході, з цією темою кандидату треба поводитись дуже делікатно.

Почне з себе та кнопкодавів

Зеленський-кандидат обіцяє, що почне впроваджувати рівність та справедливість із себе. Тож він ініціюватиме законопроекти «Про зняття недоторканності з президента України, народних депутатів і суддів», «Про імпічмент президента» та «Про відкликання народного депутата». Кнопкодавство та депутатські прогули будуть вважатись автоматичними підставами для позбавлення депутатського мандату. Центральні органи влади перестануть концентруватись у Києві, бо влада повинна бачити проблеми на місцях.

Вибори до парламенту та місцевих рад кандидат пропонує проводити за відкритими списками, але без уточнення, за яким саме з різновидів цієї системи. 

Скільки ми вже чули таких гучних обіцянок… 

Судити всім народом

Судову гілку влади Зеленський також пропонує зробити максимально підконтрольною народу. Прості спори будуть вирішувати мирові судді, які обиратимуться народом. А для кримінальних злочинів з представників того ж народу буде створено суд присяжних.

Путіну не здасть

Зеленський не згадав у своїй програмі раніше озвучені бажання «домовлятись хоч з чортом лисим» та ставати перед Путіним на коліна. Тепер він більш стримано ставить питання завершення війни, повернення окупованих територій, та відшкодування завданих агресором збитків перед гарантами Будапештського меморандуму і партнерами з ЄС. «Здача національних інтересів і територій не може бути предметом жодних перемовин», – грізно обіцяє кандидат, що планує вивести зарплату військовослужбовців на рівень «натівських» стандартів.

Притисне силовиків

Органи правопорядку повинні припинити займатись економічним тиском на бізнес і повернутись до виконання основних обов’язків: «Час повернути довіру до правоохоронних органів, яку ми плекали на початку реформи. СБУ не буде займатися економічними злочинами», - пафосно закликає програма.

Продасть землю та поділиться з народом?

В економічній сфері Зеленський обіцяє в разі своєї перемоги запровадити одноразову  «нульову декларацію» для бізнесу, коли підприємці зможуть за 5% з доходів задекларувати та легалізувати їх. Після цією «очистки», бізнес зможе працювати по-чесному. За виручені кошти буде зменшене тарифне навантаження для малозабезпечених. 

Першочергові завдання розвитку економіки за версією Зе – детінізація, свобода конкуренції, розвиток внутрішнього виробництва, довгострокове недороге кредитування.

Податки стануть простими і зрозумілими, а податок на прибуток буде замінений податком на виведений капітал. Це давня дискусійна ідея, яка спочатку суттєво знизить надходження до бюджету.  

Зеленський продасть землю та поділиться з народом?

Але Зеленський знає, де є резерви. Один з головних пунктів його програми – формування прозорого ринку землі, тож фактично він виступає за старт її продажу. В енергетичній сфері Україна має не тільки забезпечити себе власними ресурсами, а й стати їхнім експортером на європейський ринок.

Для українців буде запроваджено економічний паспорт. Кожна дитина матиме право накопичувати на своєму рахунку частину від реалізації державних благ (надр, землі) і після досягнення повноліття дитина отримати власний стартовий капітал. Така система діє в деяких країнах, багатих нафтою.

Для молоді будуть відновлені програми молодіжного житлового кредитування, а для молодих підприємців наданий рік пільгового оподаткування. Для старшого покоління будуть забезпечені гідні пенсії через перехід від солідарної до накопичувальної пенсійної системи. Слідом за командою прем’єра Володимира Гройсмана команда Зеленського обіцяє забезпечити монетизацію пільг і субсидій.

Корупціонери – тремтіть!

Корупцію виконавець ролі емоційного Василя Голобородька обіцяє випалювати розпеченим залізом. Підозрюваний у корупції не матиме право вийти під заставу, а у засудженого конфіскується майно і довічно забороняється обіймати державні посади. В той же час антикорупційним органам гарантується максимальна підтримка з боку держави з відкритими конкурсами, гідним зарплатами та державним страхуванням.

Корупцію Зеленський обіцяє випалювати розпеченим залізом

Голосувати – по Інтернету

«Моя ціль – повна відкритість влади, автоматизація публічних процесів онлайн, зведення всього функціоналу держави до розмірів смартфону», – стверджує просунутий Зеленський. Навіть вибори та референдуми він планує проводити із максимальним використанням Інтернету

В свою чергу держава має забезпечити усіх доступом до швидкого Інтернету, де кожен зможе перевірити інформацію про формування та використання бюджетів, проведення тендерів, закупівель та аукціонів. «Комп’ютер хабара не бере», – відрізає кандидат.

Хворим – здоров’я, молоді – освіта

В програмі – підвищення зарплат лікарям та вчителям та оновлення інфраструктури лікарень і шкіл. Анонсований перехід до страхової медицини, при цьому малозабезпечені будуть страхуватись за рахунок держави. Інші ж матимуть змогу самим визначити програму страхування, обрати заклад, лікаря та спосіб лікування. Для профілактики – обов’язковий безкоштовний медичний догляд. Ліки, які пройшли реєстрацію в країнах ЄС та США, в Україні не будуть отримувати додаткових дозволів.

В сфері освіти буде запроваджений принцип «гроші ходять за талановитим студентом». Ті, хто добре вчився в школі, отримають освітній ваучер, який зможуть витратити на навчання у будь-якому обраному закладі вищої освіти. А вибір буде великий, бо український ринок буде відкритий для кращих іноземних освітніх закладів.

Будувати дороги, рятувати ліси  

Дороги будуть побудовані за європейськими стандартами, в кожному облцентрі відновлять роботу аеропорти, з ЄС буде підписана угода «Відкрите небо».

Також Зеленський дуже переживає за українські ліси, річки та черноземи і обіцяє контролювати екологічні питання. Він підтримує світовий тренд сортування та переробки сміття та відмови від пластику.

***

Висновок один: «Народна» програма Зеленського, як і більшість подібних документів, представляє собою мікс «за все хороше проти всього поганого». Тим більше, що він обіцяє реалізувати все це за один термін.

Можливо, коміку вартувало докласти до цього документи своєї живості та здорового гумору, аби чимось відрізнятись від безликих маніфестів конкурентів. Почерк Зеленського дещо проявляється у вступній частині, але в цілому технологи таки вирішили ліпити з нього образ хоч і нестандартного, проте серйозного кандидата, а не блазня. Багато хто зараз хоче розгледіти, що ж саме представляє з себе несподіваний фаворит перегонів і як людина, і як політик. А ці кілька аркушів стандартних обіцянок поки ніяк на ці питання не відповідають.

Павло Вуєць, «Главком»


Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: