Теракт в Борисполі. Як гранату заглушили кефіром

ТЕМА ДНЯ
Теракт в Борисполі. Як гранату заглушили кефіром
За даними слідчо-оперативної групи, нападники піднялись до вікна квартири на другому поверсі за допомогою драбини, яку і залишили на місці злочину, і кинули у вікно гранату РГД-5 у відчинену кватирку

У квартиру націоналіста Сергія Мазура кинули гранату. Але проросійські ЗМІ знайшли зовсім інший інформпривід в цій історії

У ніч на 10 жовтня невідомі кинули вибуховий предмет у квартиру одного з керівників націоналістичної організації С14 Сергія Мазура. Активіст мешкає у Борисполі. На момент нападу самого Сергія не було вдома. У кімнаті під час вибуху був батько Сергія, який дивом залишився живий, але був поранений. У помешканні також перебували мати та брат Мазура.

Життєво важливі органи Мазура-старшого не пошкоджені, але внаслідок численних січених ран він втратив багато крові. Зараз 61-річний чоловік у реанімації.

Сергій Мазур розповідає: за даними слідчо-оперативної групи, нападники піднялись до вікна квартири на другому поверсі драбиною, яку і залишили на місці злочину, і кинули у вікно гранату РГД-5 у відчинену кватирку. Життя батька врятували фіранки, які затримали гранату і не дали їй долетіти у глиб кімнати. Основний удар вибухової хвилі припав на батарею та стіл.

Метою нападників був не батько, а сам Сергій. У цьому переконані в організації С14.

«Гранату кинули в мою кімнату, батько опинився там випадково. Думаю, нападники знали, що саме там я живу, приставили драбину саме до моєї кімнати. Схоже на те, що вони слідкували за мною до цього», - говорить в коментарі «Главкому» Сергій.

Сергій Мазур є підозрюваним у справі нападу на табір ромів на Лисій горі у квітні 2018 року, проти нього відкрито кримінальне провадження.Сергій Мазур є підозрюваним у справі нападу на табір ромів на Лисій горі у квітні 2018 року, проти нього відкрито кримінальне провадження.

Активіст розповів, що після того, як йому 18 вересня скасували домашній арешт, до нього додому навідувались якісь люди, які представлялись виконавчою службою. «Такі візити відбувались о 2-3-й годині ночі. Батьки не відчиняли їм, а коли одного разу відкрили двері, ці люди втекли. Навряд чи вони б так зробили, якби справді були з поліції. Також були нічні дзвінки на телефон, домофон - дізнавались, чи є хтось вдома. Бо коли підіймали батьки слухавку, на тому кінці дроту мовчали», - згадує Мазур.

С14 і її вороги

Націоналістична організація С14 існує з 2011 року, але широкої популярності набула вже після 2014-го завдяки своїм акціям прямої дії.

За останній рік було декілька гучних історій, у яких фігурували активісти цієї організації. Вони облили зеленкою фігуранта справи про вбивство журналіста В'ячеслава Веремія Юрія Крисіна, брали участь у затриманні бразильця Рафаеля Лусваргі, а також у розгоні табору ромів на Лисій горі у Києві.

8 жовтня Крисіна не без допомоги C14 етапували до виправної колонії в Донецькій області8 жовтня Крисіна не без допомоги C14 етапували до виправної колонії в Донецькій області

Представники С14 разом із «Національним корпусом» та іншими активістами з націоналістичних організацій знайшли підозрюваного Крисіна, який не з’являвся  засідання суду, у лікарні Інституту серця. Причому він переховувався у дитячому відділенні. Тоді активісти облили Крисіна зеленкою і наполягали на тому, щоб 1 березня той обов’язково прибув до суду, який мав розглянути апеляцію на вирок. Результат ці всі події мали логічний: 8 жовтня Крисіна етапували із СІЗО у Києві до виправної колонії в Донецькій області.

4 травня представники С14 передали Рафаеля Лусваргі Службі безпеки України4 травня представники С14 передали Рафаеля Лусваргі Службі безпеки України

Бразильця Рафаеля Лусваргі у січні 2017 року суд визнав винним в участі у війні на Донбасі проти української армії і дав йому 13 років в’язниці, але у серпні 2017 року Апеляційний суд Києва скасував вирок і повернув справу на новий розгляд через порушення територіальної підсудності.

Наприкінці квітня 2018 року Лусваргі помітили в одному з монастирів Української православної церкви Московського патріархату. 4 травня націоналісти, в тому числі представники С14, передали Лусваргі Службі безпеки України.

Ще один гучний скандал – погром табору ромів. У С14 не приховували, що вигнали ромів з Лисої гори, де вони осіли табором, але заперечували будь-які силові дії проти них. Натомість було опубліковано відео з місця події, на якому люди із закритими обличчями з палицями женуть ромів, кидаючи їм услід каміння. Зараз поліція розслідує справу за статтею «Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності або ставлення до релігії». І саме у цій справі головним фігурантом є Сергій Мазур.

Погром табору ромів – найгучніше звинувачення на адресу C14Погром табору ромів – найгучніше звинувачення на адресу C14

Конфліктує С14 також з так званими «лівими» організаціями, представників яких звинувачують у співпраці з терористами на Донбасі.

«Погрози ми отримуємо регулярно. Можливо, напад на мене здійснили сепаратисти, можливо, люди із банди Крисіна - вони погрожували неодноразово, і це були прямі погрози: що на судах, що за їхніми межами. Можливо, якісь прихильники Лусваргі. Побутові конфлікти я виключаю», - зазначив Мазур.

На думку ж лідера С14 Євгена Карася, напад здійснили проросійські сили. Він стверджує, що атака на Сергія добре спланована. «Нападники продумали маршрут, намагались по мінімуму залишати сліди. Вони ж могли Сергія просто десь побити, навіть підстрілити. Але цей напад не створив би такої атмосфери терору і страху, як тепер, коли закинули гранату у вікно. Причому це була бойова  РГД-5 - від неї знайшли частини», - стверджує Карась.

Дії і версії силовиків

Поліція кваліфікувала подію як замах на вбивство. Через резонанс справи для розслідування інциденту було створено посилену слідчо-оперативну групу на чолі з заступником начальника обласної поліції.

Сергій Мазур розповів, що спочатку, ще вночі, поліція кваліфікувала напад як хуліганство. «До ранку слідчі перекваліфікували статтю на «замах на убивство». Але замах на убивство мого батька», - уточнив активіст.

Вже сьогодні представники С14 організували мітинг під стінами МВС з вимогами до поліції ретельно розслідувати справу. За словами Мазура, основні вимоги: поліція повинна зважати, що напад було скоєно на активіста, а не на його батька, трактувати цей напад ще й як теракт.

«Скільки у нас за останні місяці було скоєно нападів? Це тенденція. Дійшла хвиля до Києва. А без системного тиску відбувається саботаж розслідувань. Чому коли у вікно квартири кидають бойову гранату, поліція спочатку трактує це як хуліганство? І лише після тиску громадськості перекваліфіковує на замах на убивство. Це говорить про те, що тиск має сенс», - пояснив «Главкому» свою присутність на мітингу народний депутат від «Свободи» Андрій Іллєнко. Він вважає справу політичною. «Мазур брав участь у багатьох резонансних справах, зокрема був одним з тих, хто добивався засудження Крисіна. Ні Сергій, ні його батьки не є бізнесменами, майнових конфліктів у них не було», - підсумував свободівець.

Речник Нацполіції Ярослав Тракало запевним, що слідство ведеться належним чином, але говорити про якісь результати рано – з моменту злочину пройшло менше доби. Він також спростував заяви активістів. «У мене немає такої інформації про те, що справа була зареєстрована спочатку за статтею «хуліганство». Натомість є інформація про те, що справа була розпочата за статею «замах на убивство», - запевнив «Главком» Тракало.

Чи кваліфікують справу як теракт, поки невідомо. У поліції стверджують: рішення про це буде ухвалювати слідчий спільно з процесуальним керівником, якщо буде зібрано достатньо матеріалів і доказів для зміни кваліфікації.

«Невідомий» патріот з кефіром

Тим часом ЗМІ, що самі себе позиціонують як опозиційні, але на їхню адресу звучать звинувачення у роботі на проросійських політиків в Україні, зокрема на Віктора Медведчука, змістили акцент у цій історії. Вони скористались тим фактом, що під час сьогоднішньої акції під МВС невідомий облив кефіром співробітницю телеканалу NewsOne. І тепер цей незначний інцидент подається як напад на свободу слова в Україні, а вибух у Борисполі, який ледь не закінчився трагедією для родини Мазурів,  відійшов на другий план.

Під час мітингу невідомий облив кефіром представницю телеканалу NewsOneПід час мітингу невідомий облив кефіром представницю телеканалу NewsOne

Поліція затримала хлопця, який за словами учасників акції належить до організації «Невідомий патріот», і склала проти нього протокол за дрібне хуліганство.

Яна Степанковська, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: